10 meter CDN shirts aan de waslijn in Zuid-Afrika

In 2005 hebben wij Moses Mhludi als gids in de Drakensbergen bij Bergville ontmoet. Na 3 dagen met hem opgetrokken te hebben ontstond er langzamerhand een zekere band. We ontmoetten zijn gezin bestaande uit vrouw en 3 zoons. De jongens zijn nu 11 en 6 jaar (tweeling) oud. In de loop der jaren hebben wij ook de naaste familie leren kennen. Wij ondersteunen hen met o.a. schoolgeld, kleding, schoeisel en voedingsmiddelen. Ook een verrassing in wat voor vorm ook hoort hierbij, we hebben tenslotte allemaal iets nodig om blij van te worden. Het leven is taai met omgerekend zo’n € 400,= per maand. Daar kun je niet erg ruim van leven. De familieband is zeer sterk. Iedereen zorgt voor elkaar en kijkt naar elkaar om. Het woord DELEN staat hoog in het vaandel bij de familie Mhludi.
Jaarlijks bezoeken wij hen. Na jaren gespaard te hebben d.m.v. sponsoring bij wandeltochten en een Spaarpot in de winkel, hebben wij een 2-kamer huisje voor Moses kunnen realiseren. Water is niet aanwezig. Wel heeft ieder huisje nu één lichtpuntje. Voor ons is het een passie geworden. We horen bij de familie en hebben een hechte band gekregen door de jaren heen. De hele familie beschouwd ons als “eigen”. We voelen ons zeer nauw betrokken.

Van het één komt het ander. Vorig jaar in oktober 2016, hebben wij van de voor velen welbekende voetbalvereniging CDN (nu FC Driebergen), zo’n 30 nieuwe voetbalshirts en kniekousen gekregen.
Ook Shinty, onze hockeyvereniging deed een duit in het zakje door zo’n 20 trainingsjacks te geven.
Zo ook de Rabobank die ons heeft verblijdt met een 40-tal t-shirts, shorts en diverse bidons.
Al deze kleding lag in de kast bij beide sportverenigingen en de bank. Nu wordt deze kleding gedragen door 2 voetbalteams en hun coaches. Ze zijn er superblij mee. Na iedere wedstrijd wordt de kleding ingezameld en door 1 mevrouw gewassen. GEWELDIG om 10 meter “CDN”, “SHINTY”-en “RABO” te zien wapperen aan de waslijn in Zuid Afrika.

Afgelopen februari kregen wij de vraag van de “upper-coach” of wij in Nederland zouden willen lobbyen om sponsorgelden bijeen te krijgen voor de voetbalteams. Zij spelen wekelijks competitie en trainen 3x per week. Ze kennen geen gras om op te spelen maar een gravel ondergrond. Het team noemt zich “HIGHLANDERS”. De hele groep bestaat uit zo’n 50 personen. Dit is verdeeld in 20 jongemannen, 12 coaches en 15 jonge jongens die klaar gestoomd worden om door te groeien naar de Highlanders. De coaches zetten zich vrijwillig in voor alle teamgenoten. Op deze manier wordt hun vrije tijd goed ingevuld. Geen narigheid, drank of drugs maar saamhorigheid en sociale controle onder elkaar.

Jaarlijks hebben zij zo’n € 95,= per speler nodig om alles draaiende te houden. Dit geld wordt besteed aan contributie, verzekering, vervoer, ballen, netten, tassen, schoenen, voeding en onvoorziene posten. Alleen kunnen wij dit niet ophoesten. Wij vragen dan ook om uw hulp. Iedere vrijwillige bijdrage is van harte welkom. Op deze manier kunnen we heel erg veel spelers maar ook familieleden en toeschouwers blij maken.

In onze winkel hebben wij een fotocollage van ons project. Wij willen u graag informeren hoe één en ander reilt en zeilt aan de andere kant van de wereld.

Bij voorbaat “BAIE BAIE DANKIE” namens de Highlanders en Moses Mhludi.

Minne en Dixy Veenstra, Traaij 137,
3971 GE Driebergen, Tel. 0343-512001
Bankgegevens: NL30ABNA04.94.31.25.05 – M.Veenstra inzake Zuid Afrika/Moses/Highlanders