Bal over de lijn of niet?

Hoenderdaal

“Pap, kom kijken, deze bal is toch uit? Deze bal is overduidelijk uit!! Als je dat niet ziet, ben je een blind paard!” Dit werd afgelopen zondag geroepen vanuit onze woonkamer tijdens de wedstrijd PSV – Ajax. Uiteraard gaf ik vol gas richting televisie om te kijken wat er aan de hand was. “Ja, de bal lijkt uit, maar niets is wat het lijkt,” was mijn eerste reactie.
Voor degenen die het gemist hebben: voorafgaand aan het tweede doelpunt van Ajax, gaat de bal wel of niet over de zijlijn. De assistent, die onder andere als taak heeft om te bepalen of de bal geheel en al over de lijn is, vlagde niet en het spel ging door. Niet veel later valt er een doelpunt.

Vervolgens gaat de VAR de beelden bekijken en beslist dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de bal geheel over de lijn is. De beslissing van de assistent (het niet vlaggen) blijft dus staan en het doelpunt wordt goedgekeurd. Op dat moment ontploft het in elk PSV-huis en de Ajax supporters zijn natuurlijk 100% overtuigd dat de bal “niet uit was”.

Bij de scheidsrechterscursus leer je uiteraard de regels, maar leer je eigenlijk nog meer over de verschillende situaties die tijdens een wedstrijd optreden. Je gaat daarom het veld op en daar wordt dan in les één al bovenstaande situatie uitgelegd. Mijn docent (eredivisiescheidsrechter Jeroen Manschot) legde de bal over de zijlijn. Wij cursisten moesten op tien meter afstand staan en aangeven of de bal over de lijn was. “Ja, bal is over de lijn,” klonk het in koor. We zagen immers een stukje gras tussen bal en lijn. Toen mochten we op twee meter afstand staan. Zelfde vraag en wederom zelfde antwoord.

“Ok, en ga nu eens bovenop de lijn staan.” Aj, de bal “raakte” nog met een heel klein stukje de lijn. Niet echt raken natuurlijk, maar als je van bovenaf kijkt, zie je dat de ronding van de bal nog met een klein stukje boven de lijn is.

De spelregels zijn er duidelijk over: de bal is uit het spel wanneer hij geheel en al over de doellijn of zijlijn is gegaan, hetzij over de grond, hetzij door de lucht.

Dit is dus onder andere de reden waarom er assistenten zijn. De scheidsrechter kan bij dit soort twijfelgevallen nooit zien of de bal geheel en al over de lijn is.

Terug naar de situatie van afgelopen zondag bij PSV – Ajax. Omdat de VAR geen camera tot zijn beschikking had die loodrecht op de lijn staat, kon hij dus ook niet met zekerheid bepalen of de bal geheel en al over de lijn is geweest. En daarom bleef de beslissing van de assistent staan en werd het doelpunt dus goedgekeurd.

Hopelijk hebben we weer wat geleerd.

Paul van Oosten
Scheidsrechtercoordinator