Bijzonder verslag zondag 2

“Voetbal brengt mensen samen” is een veel gehoord cliché. Arm, rijk, blank, zwart, jong, oud, iedereen omarmt elkaar door middel van de grootste sport op aarde. Vorig jaar, tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid- Afrika, werd dit cliché ook veelvuldig gebruikt, maar ik ben van mening dat het meer een beschamend excuus was om goed te praten dat er aan de ene kant van Zuid- Afrika anderhalf miljard werd uitgegeven om een WK te kunnen organiseren en aan de andere kant de mensen in krottenwijken leven en iedere dag weer keihard moeten overleven in overwegend barre omstandigheden.

Het tegengeluid van, in mijn ogen, naïevelingen en hypocrieten dat de gegenereerde inkomsten en werkgelegenheid die zouden ontstaan door het evenement ten goede zouden komen aan de mensen die het zo hard nodig hebben kwam op mij niet geloofwaardig over. Ik wil niet gaan moraliseren, maar we moeten onze zo geliefde sport soms ook kunnen relativeren, waarop ik later in dit verslag terugkom.

Wij voetbalden zondag 13 november tegen Magreb 2. Zoals ik al in een eerder verslag heb vermeld is Magreb een van oorsprong Marokkaanse vereniging. Marokko, een Noord- Afrikaans land, waar wellicht ook problemen zijn (waar niet eigenlijk), maar waar de omstandigheden beter lijken te zijn dan in sommige andere Afrikaanse landen. Neem het West- Afrikaanse land Burkina Faso. Duizenden kinderen werken hier in goudmijnen wat buitengewoon ongezond en gevaarlijk is. Hierbij vergeleken is ons potje voetbal eigenlijk maar betrekkelijk, toch?

U denkt waarschijnlijk “ wat weidt die coach toch uit…?” Ik zal het verduidelijken. Van 12 tot en met 20 november voert Unicef met behulp van RTL 4 en radio 538 een SMS actie om de kinderarbeid in Burkina Faso uit te bannen. Een sms levert €1,50 op en bij 100 sms’jes kan er één kind uit een goudmijn gehaald worden. Als lid van FC Driebergen en met de prominente slogan van onze vereniging “FC DRIEBERGEN en UNICEF: samen voor een betere wereld” in het achterhoofd voelde ik mij geroepen en verantwoordelijk om aandacht te schenken aan deze actie.

Daarnaast viel er toch weinig spannends te schrijven over onze gespeelde wedstrijd want we zijn kansloos ten onder gegaan tegen een beter spelend Magreb. De eerste thuisnederlaag van dit seizoen. De penalty van Aad en de mooie goal van Erwin Veltman zijn nog wel het vermelden waard.

Ik heb inmiddels een SMS gestuurd, het 84465e dus kunnen er inmiddels ruim 840 kinderen uit de mijnen worden gehaald. FC Driebergen zondag 2 zal voltallig SMS- en. Laat dit een goed voorbeeld zijn om te volgen! Niet alleen voor FC Driebergenaren, maar ook voor Magreb en al onze andere tegenstanders en collega voetbal verenigingen.

SMS “UNICEF” naar 4333 en check onderstaande site!

http://www.unicef.nl/wat-doet-unicef/campagnes/kinderarbeid-dat-pikken-we-niet/sms-actie-unicef/

De coach