Cock van Dijk traint trainers

Afgelopen november en december 2017 was Cock van Dijk weer bij FC Driebergen. Opnieuw gaf hij zijn gewaardeerde basiscursus techniektraining voor trainers. De cursus werd aanbevolen voor alle jeugdtrainers door VTZ (Voetbal Technische Zaken, voorheen genaamd Technische Commissie).

Vier donderdagavonden trainden zo’n 15 trainers gedurende 2,5 uur. Het grootste deel van de training was buiten op het veld. Er werd in totaal 8 uur lang getraind op schijnbewegingen, kappen, draaien, passen, schieten, dribbelen, balgevoel, enzovoort.

De avond begon steeds met een inleiding. Cock gaf ons een duidelijk beeld van (zijn kijk op) jeugdvoetbal.

  • Jeugdvoetbal is (ook) een individuele sport. Laat spelers acties maken tijdens partijtjes.
  • Maak spelers die geen acties durven maken beter! Moedig ze aan het te proberen.
  • Elke training moet voorbereid zijn op papier. Zo komt er ook lijn in je trainingen.
  • Techniektraining is een onderdeel van elke training. Zonder techniek kom je nergens.
  • Als trainer moet je enthousiast zijn, uitdagen, stimuleren. Het ziet er niet uit als je boos staat te schreeuwen tegen een kind.
  • Jeugdtrainers moeten de techniek willen kunnen voordoen. Dus ga zelf ook oefenen!
  • Winnen is niet zaligmakend / verliezen is niet hetzelfde als falen.

 

Er werd serieus getraind, maar je zag ook hetzelfde gebeuren als bij de jeugd: even iemand voor de grap een zetje geven, een balletje wegtrappen, iets te fanatiek worden tijdens de eindpartij, etc.. Dat was leuk en ook leerzaam.

Cock op zijn beurt gaf het goede voorbeeld:  van begin tot eind gedreven en enthousiast, gaf hij steeds op een prettig positieve toon kritiek en aanwijzingen. Ook opvallend was zijn uitstekende voorbereiding van de avonden.

De cursus krijgt zeker een vervolg. Vermoedelijk het komend seizoen geeft Cock zijn vervolgcursus. Nog dit seizoen komt hij terug om trainers te coachen bij hun trainingen. Ook zal hij mogelijk dit seizoen aan trainers per leeftijdsgroep workshops komen geven.

 

Hieronder nog een aantal foto’s van de avonden.