E1 schrijft geschiedenis : periodekampioen Hoofdklasse E

Om 7.45 uur op zaterdagochtend verzamelden de E1 spelers, begeleiders en haar supportersschare zich. Iedereen was op tijd! Alle jongens, strak gehesen in het nieuwe sponsor trainingspak van “Van Boordt stomerij” bij al even strakke koppies… Vandaag moest het gebeuren: geschiedenis schrijven voor Fc Driebergen door als eerste team in de hoofdklasse kampioen te worden. Daarvoor moest er  eerst gewonnen worden van SV Spakenburg E1, die vierde op ranking stond. Op papier moest het kunnen want de E1 had alle 6 wedstrijden in de tweede periode gewonnen waaronder ook tegen een Amsterdamse club.

De ouders waren ruim vertegenwoordigd. Fam. Ooft zelfs met heuse filmploeg waarvan de opa van Gennaro als fotograaf was meegekomen. Het was een half uur rijden naar Spakenburg waar we hartelijk werden ontvangen op het luxe sportpark de West.

De meegereisde supporters dronken een lekker kopje koffie onder het genot van Hollandse schlagermuziek. Op de muur van de kantine las ik de volgende spreuk:

Onze glorie, onze blauwen, gaan er altijd tegenaan, samen werken, samen bouwen, , hand in hand, vol zelfvertrouwen, dat is de kracht van onze blauwen, zo blijft Spakenburg vooraan“.

Ja hier waren wij in een dorp met historie en 2 voetbalteams in de TOP klasse van het zaterdag amateurvoetbal van Nederland: VV IJsselmeervogels en SV Spakenburg. De roden tegen de blauwen, de vissers tegen de boeren zo wist een Spakenburger mij te vertellen.

Onze jongens deden geconcentreerd de warming up in de straffe wind op het veld aan het water en om 9.05 uur floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Gennaro en Mounir bleven als eerste wissels aan de kant.  In ons team met 11 spelers wordt 9×9 gevoetbald zonder de buitenspelregel maar met een wat grotere goal van 6×2 m. Bij SV Spakenburg waren de goals echter 5×2 m en daar hadden onze jongens in het begin veel moeite mee.

De E1 begon sterk in haar vertrouwde 3-2-3 opstelling. Al meteen werd er voornamelijk gevoetbald op de helft van de tegenstander. Veel duels werden gewonnen en enkele kansen door o.a. Luuk , Douwe en Nawfall konden nog niet afgewerkt worden. De keeper van Spakenburg was lang en goed en de goal leek 3×2 m. Bij een uitbraak van een speler van Spakenburg wist Nacerddine deze te blokkeren tot corner. De corner werd strak genomen en via een prachtige volley wist Spakenburg de 1-0 binnen te schieten achter Jort. Iedereen aan de kant schrok zich kapot. Een oude voetbalwet deed weer van zich spreken: als je de kansen niet maakt valt de goal aan de andere kant.

Maar de E1 bleef  goed combineren, steeds beter lukte de combinaties en er werd goed getikt en ook de diepe passes kwamen goed aan. De veldbezetting was goed en ook bij balverlies zag je de omschakeling goed functioneren. Je kon merken dat iedereen scherp was en dat er door Tijn en Vera een steeds beter voetballend team was neergezet.

Het duurde tot de negentiende minuut dat na een voorzet van Douwe, Wouter de bal van 15 m hard inschoot : 1-1. Oefenstof van all sports brengt FCD geen windeieren! De ban was gebroken. Nu begon het nog beter te lopen. Na een voorzet van Luuk  schoot Joep de 2-1 binnen. Kort daarna de 3-1 van Douwe na een diepe bal van Floris die zich steeds meer op het middenveld begaf en de druk verhoogde. Na een diepe pass van Floris op Gennaro die alleen door kon lopen op de keeper: 4-1. Aan de kant werd het feestje al gevierd. Het kon nu niet meer mis gaan.

In de rust werden de jongens nog even goed toegesproken door Tijn en de tweede helft was zo waar nog overtuigender. Vele kansen werden gecreëerd en Nawfall maakte een wereldgoal. Uit de draai krulde hij de bal rechts in de kruising! 5-1. Nu wilde iedereen scoren en via prachtige combinaties wist Wouter de 6-1 binnen te schieten. Mounir scoorde vervolgens de afvallende bal van de keeper na een schot van Luuk : 7-1. Jort stond superalert te keepen op de schaarse kansen van Spakenburg en Ole had nog een mooie rush en een schot op goal die helaas net naast ging. De scheidsrechter floot af en de E1 was tweede periode kampioen in de hoofdklasse E! Het feest kon beginnen.

Na het feestvieren op het veld,  in de kleedkamer en de verplichte foto sessies volgden het douchen van de jongens en het napraten in de kantine. Daarna snel naar FC Driebergen waar de jongens door het bestuur werden getrakteerd op een frietje met drinken. Hans van Vugt sprak namens het bestuur, de mooie woorden : GESCHIEDENIS IS GESCHREVEN: JULLIE ZIJN HET EERSTE TEAM VAN FC DRIEBERGEN DAT IN DE HOOFDKLASSE KAMPIOEN IS GEWORDEN; JULLIE  ZIJN DE TOEKOMST VAN DE VERENIGING; GA ZO DOOR!!

Spelers Douwe, Floris, Gennaro, Joep, Jort, Luuk, Mounir, Nacerddine, Nawfall, Ole, Wouter en trainer/coaches Tijn,  Jesse, Vera en  Remko, van harte gefeliciteerd met de prachtige prestatie en succes in de derde periode!

Bekijk hier de wereldgoal van Nawfall