Een zinderende puntendeling voor Zondag 2

Grafisch Dienstencentrum Driebergen

Alle competities zijn aanbeland in de cruciale fase. Blijken de zenuwen van staal, zit de kop er goed op en blijft de rug recht, wanneer de tegenstander de druk opvoert? Liverpool heeft de afgelopen weken steevast het Haagse kwartiertje nodig om de zege binnen te trekken, maar ook Manchester City moest zich tegen Leicester middels een zondagsschot van de doorgaans kreupele Kompany naar de driepunter slepen, ondanks de aanwezigheid van een vijf sterren aanvalslinie.

Bij Tottenham Hotspur staan ze inmiddels onder hoogspanning, nu het seizoen als een nachtkaars dreigt uit te gaan (2 rode kaarten tegen Bournemouth) en een 0-1 achterstand tegen Ajax in de halve finales Champions League. Maar ook Arsenal struikelt over Brighton, terwijl de zogenaamde wonderdokter Solskjaer toch ook geen potten kan breken met een verziekt ManU, dat zich verslikt in het reeds gedegradeerde Huddersfield.

De druk op de ketel houden, dat was toch het devies tegen koploper Kampong 18 afgelopen zondag. Tuurlijk, er moest gewonnen worden om het gat van drie punten te dichten, en de steekbal van Adema op Kevin was op maat, maar de bal ging net voorlangs. We schrijven de 3e minuut, dus dat beloofde wat.

Een oeh-moment werd verzorgd door Van Elst, toen hij de spits genaamd Olov, onderuit liep rand zestien. Alsof we naar American football aan het kijken waren, want Olov werd terstond gewisseld en een grijze knakker met een jaren 70 tricot (en nummer 10 op de rug) kwam binnen de lijnen om de vrije trap te nemen. Je denkt toch even: is deze postduif de Messi van Kampong 18? Gelukkig bleek hij de Silvio Diliberto van de ploeg, toen hij de bal hoog over jaagde.

Een aah-moment vertrok van de voet van Bakker F., op 25 meter, bijkans vanaf de zijlijn. Niemand schiet een dergelijke stuitebal op doel, tenzij je Fedde heet, CR7-toiletpapier gebruikt en weet dat tussen de dood en de gladiolen slechts een dunne scheidslijn schemert. De bal spatte bovenkant lat uiteen, een voorbode dat Fedde zijn aandeel in het treffen ging claimen.

Kampong deed andersoortige duiten in het zakje. Aad moest reeds tweemaal het onderstel redden van tackles von Hinten en liet vervolgens ieder mogelijk kopduel aan zich voorbij gaan. Verstandig, want zijn cipier had snode plannen met de gezondheid van de filiaalmanager. Ook de weer herstelde Bannink kreeg een dajakker achterlangs, toen hij listig wegdraaide bij de Utrechtse spelverdeler.

Dat Kampong ook een club is met een sociaal hart, bleek uit het feit dat Olov, de spits van hierboven, er snel weer in mocht, terwijl gaandeweg de wedstrijd bleek dat hij aan de vallende ziekte leed. Gelukkig bleek de scheidsrechter op de hoogte van zijn beperking, en hield rekening bij het inschatten van de vele tuimelingen die Olov maakte.

Een brilstand met de thee. Althans, de thee van Zondag 2. Wat Kampong had genuttigd in de rust bevindt zich normaliter onder een lading bananen, want de koploper draaide het tweede bedrijf een ander tempo. Het was even niet bij te benen, en dat was genoeg voor een doelpunt: 1-0. De gastheren dachten de buit binnen te hebben en trachtten in de daaropvolgende minuten de wedstrijd voortijdig te beslissen.

Het was buigen of barsten voor FC Driebergen. De rug moest recht, want zes punten overbruggen in de resterende vijf wedstrijden, dat zou teveel zijn. En dus ging de zweep erover en werd er geknokt voor iedere meter. Hoevers, net kersvers 51 op de teller, trok in een fifty-fifty duel met de spelverdeler een ouderwetse zaterdagspecialiteit uit het vet: de zaag. Vijf minuten later werd de wedstrijd hervat.

Zondag 2 ging directer spelen. Aad werd eerder gezocht, waardoor hij zowel Kevin op weg naar de (vals afgevlagde) gelijkmaker stuurde, als even later Veltman die als linksbuiten vrij voor de keeper werd gezet. Zijn lob ging net naast.

De tijd tikte ongenadig voort, Kampong trachtte met man en macht de voorsprong te behouden, maar moesten uiteindelijk capituleren, toen Fedde zijn fame-claim in harde duku omzette. Uit een hoekschop produceerde Bies hoek strafschopgebied een ketser, die door Bakker F. het beste werd gelezen. Fedde controleerde bal, draaide zich om en liep in de drukte tegen een uitgestoken arm van een Kampong-verdediger. Een schreeuw, een fluit, een pingel.

Aad met zijn geductapede wondersloffen gunde zichzelf en zijn ploeggenoten een zilveren randje om zijn verjaardag, door te doen waarvoor hij Aad is en niemand anders: raak schieten (1-1). Saillant detail voor de annalen: kennelijk had hij in de rust aan de keeper verteld in welke hoek hij zou schieten als hij een strafschop zou krijgen. Aad hield woord.

Deze zinderende puntendeling werd mede binnengetrokken door Van den Brink, Stoltenkamp, De Bruijn, Verhoeff, Veenendaal.