FC DRIEBERGEN 1 wint openingswedstrijd met twee gezichten

Thesio ICT Proffesionals

De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd een wedstrijd van uitersten. Blijdschap en teleurstelling ligt dicht bij elkaar wanneer een voltallige groep met zenuwachtige koppies zit te wachten op de eerste basisopstelling. Trainer Christiaan Hageraats heeft deze zomer wat geld opzij kunnen leggen voor een nieuw whiteboard en toonde trots op maar liefst drie van die borden wat de bedoeling was van deze middag. Hij en nieuwbakken assistent-trainer Valentijn Zegwaart kiezen voor de volgende elf:

Collin; Jesper, Ibrahim, Camiel, Lucas; Max, Michel, Jelle, Victor; Mo, Abate.

Aangekomen op het zonovergoten sportpark in Elst valt direct het heerlijke natuurgrasveld op. Het grasveld ligt zo goed bij dat ze in Amsterdam toch eens een bezoekje kunnen wagen aan Elst om het geheim van het vak te leren. Perfect gemaaid, belijning in orde en prachtig formaat om heerlijk positie voetbal op te spelen. Des te groter was de teleurstelling dan ook dat we op het kunstgrasveld daarnaast moesten spelen. Wetende dat de verzengende hitte waarschijnlijk wel weer parten zou kunnen spelen.

Het begin van de wedstrijd laat een spelbeeld zien dat we hopelijk veel kunnen aanschouwen dit seizoen. Van het kastje naar de muur is wellicht iets te veel eer, maar FCD laat met verzorgd voetbal, positieve agressie en doelgerichtheid zien waar het in staat toe kan zijn. Na wat kleine speldenprikjes is het Ibrahim die goed verdedigend inschuift en daarom zorgt dat de bal terecht komt bij Mo. Mo zet daarna met een goede pass Abate 1 op 1 voor de keeper. De snelle spits is eerder bij de bal dan de keeper van de Musketiers en tikt de bal opzij. De keeper kon Abate niet meer ontwijken met een penalty tot gevolg. Ergens op 1 van die whiteboards van de trainer stond de naam van Jelle Adema voor het nemen van de penalty’s. Dit bleek een goede inschatting te zijn, want de aanvoerder stuurt met zijn elastieke benen de keeper een hoek in, alwaar hij de bal simpel recht door het midden kan schieten. 16de minuut en de 0-1 voorsprong is een feit.

Waar FCD in het verleden na een voorsprong de teugels wel eens liet vieren, was nu duidelijk zichtbaar dat het team op zoek was naar meer. De sterk spelende Mo zet in de 21ste minuut opnieuw Abate voor de keeper, maar ook ditmaal krijgt hij de bal niet langs de keeper. Dat zowel Mo als Abate ongrijpbaar bleek voor de verdediging van de Musketiers bleek ook in de 36ste minuut. Abate pikte de bal op het middenveld op en begon aan een indrukwekkende rush. Hij draaide zo vaak à gauche en à droite(naar links en naar rechts) dat de verdediging naar verluidt nog steeds staat te draaien op het sportpark. Zijn actie resulteerde in wederom een 1 op 1 met de keeper, helaas kon hij deze ook niet verzilveren.

Ondertussen probeerde de Musketiers iets terug te doen, maar de aanvallen werden vakkundig afgeweerd door de verdediging en middenveld van FCD, waardoor de jonge keeper Collin weinig te doen had.

In de 37ste minuut is het dan wederom raak. Ibrahim met een goeie bal in de voeten bij Mo, waarmee de sterke spits wel raad mee weet. Met ogenschijnlijk gemak zet hij de verdediger van zich af en draait open naar de linkerkant. Stoomtrein Victor was inmiddels doorgeschakeld naar de 6de versnelling en Mo stuurde de bal perfect zijn kant op. Victor controleert de bal beheerst met zijn borst en haalt vanaf de linkerkant net buiten de 16 verwoestend uit. Je zou zeggen wereldgoal, maar dan gaat hij weer naast die roze stappers lopen dus spreken we van een nette goal. 0-2 en FC Driebergen op rozen. Kort na de goal krijgt Driebergen nog een vrije trap op een kansrijke positie voor een linkspoot. Mo heeft al meerdere keren deze helft laten zien tot waar hij met zijn linkerbeen toe in staat is, dus iedereen met een blauw/wit hart gaat er eens goed voor zitten. Helaas bleek het schot een prooi voor de keeper. Moet gezegd worden, dat waarschijnlijk ook de pupil van de week deze terugspeelbal zonder moeite had opgeraapt.

In de laatste minuten van de eerste helft kantelt het spelbeeld iets. Musketiers gooit er iets meer strijd in en FCD moet meer aan de bak. Voor de dug-out van Driebergen speelt zich een scrimmage af waar verschillende spelers van de Musketiers en Driebergen er stevig invliegen. Wanneer de scheidsrechter fluit en de rook is opgetrokken worden zowel Michel als Max bestraft met een gele kaart.

In de rust wordt onder het genot van een kopje thee geluisterd naar de gebruikelijke clichés van de trainer. Over eentje had hij dit keer wel gelijk, de tegenstander ging inderdaad uit een ander vaatje tappen. De tweede helft laat een ander, lees rommeliger, spelbeeld zien. Het plan wat FCD had kon direct de prullenbak in aangezien musketiers een aantal wijzigingen had doorgevoerd.

Na ongeveer 5 minuten moet FCD de eerste domper verwerken. De goed spelende Mo moest zich helaas laten vervangen vanwege een vervelende blessure aan zijn knie. Jesse Boomen was zijn vervanger. Musketiers probeert iets opportunistischer te spelen en dit resulteert in de 61ste minuut in de aansluitingstreffer. Een vrije trap werd niet goed inschat door de verdediging en de linksbuiten van de Musketiers kopte de bal over keeper Collin. De thuisploeg bleef daarna iets gevaarlijker, toch resulteerde dit niet in zeer grote kansen. Om te zorgen dat FCD vanuit het middenveld weer de controle kreeg werd in de 64 min Victor vervangen voor Jesse Mantel. Niet lang daarna was het Christiaan die zijn laatste wissel deed en Kevin bracht voor Max.

Met een fris middenveld kreeg Driebergen weer wat meer vat op het spel. Jesse Boomen werd diep gestuurd en na een lange sprint wist hij de bal te controleren. De bonkige spits draaide goed naar binnen maar zag zijn vlammend schot uiteen spatten op de lat. De rebound werd helaas jammerlijk naast geschoten. Naast deze kans werd Boomen nog een keer bijna alleen voor de keeper gezet, ware het niet dat de grensrechter zijn vlag omhoog stak wegens vermeend buitenspel. Toegegeven, dit was knap gezien van de man, aangezien hij dusdanig niet op één lijn stond, dat hij ongeveer eerst de stelling van pythagoras moest uitrekenen om tot die conclusie te komen.

Ondertussen was het voor Driebergen nog wel opletten geblazen aan de andere kant van het veld. De verdediging en daarbij met name de backs hadden hun handen vol aan hun directe tegenstander. De arbiter van dienst trok in deze fase nog tweemaal de gele kaart voor Lucas en voor Abate. Laatstgenoemde gooide het anker iets te laat uit, waardoor hij niet op tijd kon stoppen en stevig doordenderde op zijn tegenstander. De speler van de Musketiers wist niet wat hem overkwam, en deed navraag bij zijn medespelers of het kenteken van de bus was opgeschreven die hem zojuist had aangereden.

5 minuten voor tijd was er dan toch nog een grote kans voor FCD. Na goed doorzetten van Abate kwam de bal in de 16 voor de voeten van Jesse Boomen. Jesse negeerde de nog vrijer staande Kevin en dacht dit buitenkansje te verzilveren, maar hij schoot de bal tegen de snel uitkomende keer aan. Doordat Kevin niet de grootste is van het team was het uiteraard mogelijk dat hij Kevin niet zag, maar hij schreeuwde ongeveer zo hard dat het tot in Driebergen te horen was dat hij vrij stond. De misser betekende dat de Musketiers hoop hielden in de gelijkmaker en bleven hier naarstig naar op zoek. Collin moest in deze fase nog een aantal keer handelend optreden, maar toch echt grote kansen kwamen de Musketiers ook niet.

Dat de scheidsrechter ook maar geen genoeg kreeg van het spelletje was te zien aan de bijna 10 min blessuretijd die hij bijtrok. Nadat hij toch eindelijk affloot, kon FC Driebergen de 3 punten meenemen naar huis. Wetende dat het in de eerste helft verzuimd heeft om meer te scoren zodat de wedstrijd al gespeeld zou zijn. Er zijn nog genoeg zaken die beter kunnen(en moeten), maar het begin is er. Hopelijk kunnen we deze week nog werken aan de verbeterpunten en de goede punten meenemen naar de wedstrijd van volgende week thuis tegen SVF.