FC Driebergen wint verdiend in Austerlitz

Muta Sports

Afgelopen zaterdag moest het eerste van FC Driebergen op bezoek bij S.V. Austerlitz uit het gelijknamige dorp. Zij staan op de een-na-laatste plaats met de meeste tegendoelpunten in deze competitie. De thuiswedstrijd op De Woerd werd met 8-2 gewonnen, echter het verschil werd destijds pas na rust gemaakt. Kijken of de jongens uit Driebergen iets gegroeid zijn sinds die wedstrijd. Duidelijk was, dat wanneer het team dit jaar echt wil meedraaien met de bovenste ploegen, dit een wedstrijd was die gewonnen moest worden. Scheidend hoofdtrainer Christiaan kiest voor het Totaal Voetbal systeem en de volgende elf namen mogen in een klassieke 4-3-3 opdraven:

Wesley; Jesper, Ibi, Manasse, Camiel; Lukas, Marnix, Kevin; Michel, Mo, Abate.

Onder het genot van een lekker muziekje kleedt de selectie zich om. Met dit keer daarbij een dansoptreden van de teammanager. Verreweg de oudste van het stel, maar nog altijd de Don Juan van de Heuvelrug, liet even zien dat hij op Aruba niet stil heeft gezeten. Voor beelden verwijs ik u naar de Instagramaccount van FCD1, maar neem van mij aan dat deze choreografie niet had misstaan bij het programma So You Think You Can Dance, of Man Bijt Hond, ik laat het oordeel aan u.

Austerlitz speelt in tegenstelling tot de wedstrijd in Driebergen niet met 8 bussen voor de goal, maar probeert vanaf minuut één aanvallende intenties te tonen, in combinatie met de nodige fysieke krachten. Dit resulteert in de eerste 10 minuten al tot twee corners voor de thuisploeg welke gelukkig niet echt gevaarlijk werden. Het fysieke geweld kwam voor het eerst echt tot uiting in de 16de  minuut waarbij Michel een flinke schop te verwerken kreeg. Kermend van de pijn werd hij vakkundig behandeld door waterzakdrager/performance manager/ agility-coach Vinny. Hoewel even leek alsof hij niet verder kon, bleek hij gelukkig de wedstrijd verder uit te kunnen spelen. Wanneer Michel opstaat om verder te gaan en bleek dat de scheidsrechter geen geel had gegeven wilde hij bijna op zijn welbekende manier verhaal halen. Hij besluit dit echter niet te doen. Gelukkig al één speler gegroeid sinds de thuiswedstrijd, als persoon, helaas niet in lengte.

Tot de 20ste minuut is het spelbeeld rommelig. Driebergen probeert te voetballen maar helaas ontbreekt het aan de juiste eindpass of de durf om door de as te spelen. Eén keer komt Driebergen er heel goed uit. Een goede combinatie tussen Marnix, Manasse en Abate levert gelijk gevaar op en resulteert in een corner, die helaas niets oplevert.

Net na de 20ste minuut komt Austerlitz op voorsprong. Driebergen probeert met Kevin en Lukas onder de druk uit te voetballen maar dit mislukt. Austerlitz onderschept en doet wat het de gehele dag deed en ook zal gaan doen, de bal naar voren rammen. Ibi en Camiel staan samen te snurken en de bal beland precies tussen hen in bij de spits. Kort sprintduelletje later ligt de bal achterin het net van FCD. 1-0 voor Austerlitz. Of het echt verdiend is, is een tweede, maar Austerlitz deed zeker niet onder voor de jonge ploeg uit Driebergen.

In de minuten die volgen tot de rust probeert FCD voetballend naar de goal van de thuisploeg te komen, en Austerlitz met de lange haal zo snel mogelijk bij het doel van Wesley te komen. Driebergen mislukte vaak door een foute keuze, waardoor het niet de juiste mensen in stelling kon brengen. Bij Austerlitz waren de ballen vaak niet op maat, maar een prooi voor Wesley.

Het hoogtepunt van de eerste helft was een schot van middenvelder Kevin. Abate nam een bal verkeerd aan waardoor de bal op stuitert. De spits ramt de bal met een omhaal(niet de laatste van de middag) richting de diepgaande Kevin. Hij durft niet te vertrouwen op zijn snelheid, waarom weet niemand, en besluit van een meter op 30 te vertrouwen op zijn fabelachtige traptechniek, wederom weet niemand waarom. Kevin raakt de bal nog slechter dan dat Mo vorige week deed, met niet eens een corner, doeltrap of ingooi tot gevolg. De keeper van Austerlitz kon vanaf de middenlijn, om de tennisvelden heen terug naar zijn doel en de bal rustig oppakken. Ruststand 1-0 voor S.V. Austerlitz.

In de rust heerste er teleurstelling. 1-0 achter tegen een team waar vorige keer nog met 8-2 van gewonnen werd, was natuurlijk niet goed. Toch bleek ook volgens de trainer niet alles even slecht. Met een paar kleine aanpassingen zou alles goedkomen. Christiaan doet de trainerscursus eer aan en past de speelwijze iets aan en maakt één wissel. Boaz komt erin voor Ibi. Voor Boaz pas zijn eerste minuten in het eerste dit jaar. Waarbij een eervolle vermelding op zijn plaats is voor zijn rol het team en zijn altijd positieve instelling.

FCD lijkt de schroom van zich af gegooid te hebben en zet vanaf het begin van de tweede helft vol druk en weet er nu wel voetballend goed uit te komen. Dit resulteert in een snelle gelijkmaker. Marnix weet een goede voorzet af te leveren bij Kevin en van dichtbij lukt het hem gelukkig wel. Austerlitz – FCD 1-1.

In de 70ste minuut doet Chris zijn tweede wissel. Marnix mag gaan douchen en Max neemt zijn plek in. Max, de jongen met de makkelijke naam. Te pas en te onpas schalt zijn naam vaak over de velden, kleedkamers en kantines. Max die op basis van uiterlijke kenmerken de liefdesbaby van Modric en Kuyt kan zijn, is een jongen die de laatste tijd vaker de bank warm houdt dan hem lief is. Echter wanneer hij dan toch mag opdraven doet hij dit met volle overtuiging. Ook dit keer weer, en dit keer was alles anders. In de eerste vijf minuten van zijn spel zou alles veranderen in goud was hij zou aanraken. Twee balcontacten, twee doelpunten.

Bij de eerste goal is er een goede aanval over links en de bal komt voor zijn voeten, koud in het veld drukt hij keurig af en maak de meer dan verdiende 1-2.De tweede was een strakke vrije bal van Mo en deze ramt Max resoluut binnen. Net als Louis van Gaal ooit een gouden … zou hebben volgens Robben, zou Chris die mazzel misschien ook hebben. Als je dan terugdenkt aan dat alles wat Max aanraakt in goud verandert, geeft dat toch stof om na te denken. Probeert u te raden welk drieletterwoord er op de puntjes moet komen. In de laatste drie zinnen van deze alinea, zet de beginletters maar onder elkaar. Kunt u het antwoord vinden.

Na de 1-3 is duidelijk dat Driebergen dit niet meer uit handen ging geven. FCD domineert, speelt goed voetbal en weet ook fysiek zijn mannetje te staan. Na de 1-3 is er nog een momentje van Abate. Hij waande zich even op de savanne van de Afrikacup en demonstreerde even hoe dat voetbal wordt gespeeld. Een omhaal op het middenveld waarbij bijna de tegenstander werd onthoofd leverde hem een gele kaart op.

Dan iets wat waarschijnlijk niemand die erbij was ooit op een voetbalveld heeft gezien. Wanneer je er niet bij bent geweest zal dit volgende stuk ook moeilijk te geloven zijn, maar neem van mij aan, alles is op waarheid berust.

Het begint allemaal met een overtreding op Abate op de helft van Austerlitz, vlak bij de zijlaan. De bal beland bij Michel en hij en iedereen staat stil en te wachten tot de scheids fluit voor een overtreding. De beste man, gezegend met het feit dat hij geheel in zijn eigen wereld kan leven, kijkt Michel aan en wil eigenlijk zeggen; speel maar door, je hebt nog balbezit. Geen fluitsignaal dus de bal wordt buiten gespeeld voor een blessurebehandeling. Nadat Abate weer is opgelapt, mag Austerlitz ingooien. De speler van Austerlitz draagt zijn teamgenoot nog op om de bal netjes terug te spelen naar Driebergen, in de geest van de ongeschreven regel in het voetbalspel. Lange bal, niet de eerste deze middag, en de enige die erachter aan gaat is de nummer 10 van Austerlitz. Hij had zijn teamgenoten “niet gehoord” en koos ervoor om een goal te maken. Niet zo netjes zou je zeggen, maar eenvoudig op te lossen door een “gratis” goaltje voor FCD. Toch dacht de scheids daar anders over. Semi opgejut door een niet nader genoemde kalende FCD’er geeft de scheidsrechter de nummer 10 van Austerlitz geel voor spelbederf. Zijn tweede van de wedstijd, dus mocht hij gaan douchen. Dit was voor veel mensen iets te veel van het goede en er ontstond een flinke discussie. Er werd gedreigd met van het veld te lopen en zelfs gelegenheidsaanvoerder Michel vond het nodig om het noodlijdende Austerlitz te hulp te schieten. Ik verwijs naar de derde alinea, met iets over groeien. Michel waant zich op een soort van boeren handjeklap markt waarbij wordt onderhandeld over de vervolgstappen. Uitkomst van de onderhandelingen waren, geen goal, geen gele kaart dus nummer tien mocht weer terugkomen en daarnaast zouden we de wedstrijd hervatten vanaf een doeltrap. Overigens niet voordat de aanvoerder van Austerlitz weer onder de douche vandaan was getrokken aangezien deze het strijdtoneel al had verlaten. Sanitaire stop, teleurgesteld in de leiding, geen zin meer of niet kunnen mengen in een discussie op niveau, alleen hij heeft het antwoord.

Nadat de wedstrijd weer op gang was bracht Chris ook zijn laatste wissel en Mo mocht naar de kant voor Victor. Hij bleek verantwoordelijk voor het toetje van de middag door de 1-4 voor zijn rekening te nemen. Een diepe bal op links werd laag voorgegeven en belande bij Kevin, hij neemt de bal binnen de 5 meter aan en kan de bal zo binnen schieten. Naast hem staat Victor die in de ochtend om 8 uur aanwezig moest zijn voor een deel van de wedstrijd bij het tweede. Met kleine walletjes en kenmerkende glimlach kijkt hij Kevin vragend aan. Kevin is niet zelfzuchtig en schenkt de goal aan Victor. Wederom een speler van FCD gegroeid, helaas ook deze alleen in persoon en niet in lengte. Terwijl de bal van Kevin onderweg is naar Victor roept hij al een aantal keer dankbaar dank je wel en ook hij rond koeltjes af. Eindstand 1-4

Na wederom een stroef begin behaalde Driebergen een dik verdiende overwinning op Austerlitz. Volgende week staat de lastige maar belangrijke wedstrijd thuis tegen Bunnik ’73 op het programma.