Historische bekerzege zaterdag 3

Afgelopen zaterdag voltrok zich een historische gebeurtenis op veld 4. Het lachende derde van FC DRIEBERGEN speelde hier haar allereerste officiële wedstrijd. Een bekerpot tegen het FC De Bilt 6 van Nicoach.

Kwamen de mannen van FC DRIEBERGEN 3 een week eerder niet verder dan een 4-4 gelijkspel tegen Aad en zijn kompanen van zondag 2, vandaag moest een overwinning er toch wel inzitten.

Uitgedost in het prachtige albiceleste van FC DRIEBERGEN begon het derde onder een hete zon aan de wedstrijd. Mede vanwege de hitte hadden de Driebergenaren moeite om de juiste speelmodus te vinden. Het wedstrijdtempo was daardoor te laag, de passing en de duels te slap en de beweging zonder bal te weinig. Via enkele corners slaagde het derde er uiteindelijk toch in wat gevaar te stichten. Smit nam vanaf rechts een scherpe corner en zag zijn bal door enkele spelers gemist worden. Hanestein Thijs was als een van de weinigen wel alert en werkte Smit’s corner met zijn voormalig kale hoofd het doel in, 1-0.

De goal van Thijs had niet het gehoopte bevrijdende effect. Het Driebergse spel bleef even stroef als de droge grassprieten van het speelveld. De bezoekers kregen hierdoor steeds meer mogelijkheden het initiatief naar zich toe te trekken en kansen te creëren. Een van hun grootste kansen was voor hun snelle linkerspits, die zich na een diepe bal van een struikelende Edwin ontdeed en oog in oog met doelman Martijn kwam te staan. Dankzij adequaat ingrijpen wist keeper De Laat zijn goal schoon te houden. Even later werden de keeperskwaliteiten van Martijn wederom op de proef gesteld. Rand 16 recht voor het doel zette Edwin met een naar eigen zeggen klein schouderduwtje zijn tegenstander weg. Omdat Edwin’s tegenstander ongeveer 5 meter door de lucht vloog, interpreteerde scheidsrechter Wesley Bekker het bescheiden schouderduwtje als een bodycheck van NHL-achtige proporties en kende een vrije trap toe. Om te beletten dat deze vrije bal in het doel zou gaan belanden, zette Martijn een 4-mans muur neer en stelde zichzelf strategisch op achter deze muur. Wat Martijn echter niet had opgemerkt, was dat hij bij het neerzetten van de muur een iets te groot gat in de rechterhoek van het doel had vrij gelaten. De Biltse vrije trapnemer had dit wel gezien en plaatste de bal met een droog schot in het vrijgelaten stuk doel, 1-1.

De rest van de eerste helft bleef het derde een beetje aanmodderen, wat nog een hele opgave was op het droge veld. De rust werd dan ook als een welkome onderbreking ervaren. Tijdens het nuttigen van hete thee met suiker werden 3 wissels toegepast. De geestelijk leeggespeelde Edwin maakte plaats voor de 31 jaar en 1 dag oude hauptverteidigungsführer Sebas, Smit ging er even uit voor de toch niet gestopte Arjan en de eveneens 31 jaar en 1 dag oude Schaap liet zich wisselen voor selectie drop-out Sjoffer.

Vanaf de start van de tweede helft liet FC DRIEBERGEN beter spel zien en werd de tegenstander onder druk gezet. Al snel dienden de eerste kansen zich aan. Thijs was dicht bij zijn tweede treffer toen hij een door Ali terug gekopte bal voor zijn voeten kreeg. Helaas verdween zijn inzet over het doel. Niet veel later kreeg ook Dennis vd B. een grote kans. Een combinatie dor het hart van de defensie bracht hem alleen voor de keeper. De stift die Dennis vd B. vervolgens produceerde werd echter gestopt door de Biltse sluitpost.

Inmiddels had Smit het veld weer betreden. Hij verving Dennis K. die bij een corner met zijn hoofd tegen een Biltse elleboog was opgelopen en daar zoveel last van ondervond dat het hem duizelde. Smit zag Van de Berg slim de buitenspelval ontwijken en gaf de bal met een hoog steekballetje aan hem mee. Op zijn weg naar de goal had Dennis vd B. alleen nog de keeper voor zich en weer probeerde hij hem met een stift te verschalken. Dit lukte niet helemaal, maar de keeper had zoveel moeite met het pareren van de stift dat Dennis vd B. de bal terug in de voeten gespeeld kreeg. Nu liet hij hoogstandjes achterwege en schoot de bal binnenkant voet in het doel, 2-1.

FC DRIEBERGEN 3 wilde haar voorsprong graag verder vergroten en deed er in aanvallend opzicht een schepje bovenop. Hetgeen ondermeer inhield dat laatste man Sebas vaker inschoof. Bij één van zijn inschuifacties verloor hij echter de bal en omdat de rest van de defensie ook in voorwaartse beweging was, kon De Bilt via hun eerder gememoreerde snelle linkerspits optimaal gebruik maken van dit balverlies. Met een bekeken schuiver wist de snelle linkerspits keeper De Laat te passeren, 2-2.

Zo stond het dus weer gelijk en moest het derde weer op jacht naar de voorsprong. Deze liet gelukkig niet lang op zich wachten. Halverwege de helft van FC De Bilt ontving Ali de bal en op precies het juiste moment gaf hij de bal op maat mee aan de diepgaande Smit. Voor Marcel was het nog slechts een kwestie van aannemen, klaar leggen en verwoestend hard uithalen, 3-2.

Het was niet de enige keer deze wegstrijd dat Smit de kans kreeg verwoestend uit te halen. Een vrije trap rechts buiten de zestien werd door hem opgeëist en Smit had een poeier in de linkerkruising in gedachten. In werkelijkheid vloog de bal echter hoog over de ballenvanger.

Naarmate de wedstrijd vorderde en de vermoeidheid bij beide ploegen toenam, ontstonden er meer ruimtes tussen en achter de verschillende linies. Op een gegeven moment passte de weer ingevallen Schaap ter hoogte van de middencirkel Van de Berg in. Tot zijn ontsteltenis zag Dennis vd B. vanaf de middellijn tot aan de goal één grote gapende vrije ruimte. Er was geen verdediger te bekennen. Dennis vd B. kon dan ook weinig anders dan het met bal en al op een lopen zetten richting doel. Onderweg sneed hij slim enkele achtervolgers de pas af, omspeelde de keeper en plaatste de bal vanaf ongeveer een metertje voor de achterlijn in het doel, 4-2.

Deze voorsprong leek ruim genoeg om de wedstrijd professioneel uit te ballen, maar helaas liet de Driebergse defensie zich op een moment van onachtzaamheid verrassen door de aanvallers van De Bilt. Hierdoor zag Martijn uiteindelijk voor een derde maal deze wedstrijd de bal achter zich in het net verdwijnen. 4-3 en FC DRIEBERGEN 3 mocht weer aftrappen.

De aftrap werd genomen door Dennis vd B. en Jeffrey. Van de Berg tikte breed op Veenendaal, die de bal met een buitenkant rechts stiftje weer bij Dennis vd B. wilde terug bezorgen. Sjoffer’s stift ketste echter af op een FC De Bilt en belandde weer bij Jeffrey. Met een gewoon binnenkantje rechts kreeg Jef de bal alsnog bij Dennis vd B.. die wederom een een-tweetje met Blaf aanging. Nadat hij de bal weer terug had ontvangen speelde hij zich vrij in de zestien, passeerde de keeper en schoot de bal behendig langs een haastig op de achterlijn geposteerde verdediger, 5-3.

Met deze goal kwam de overwinning niet meer in gevaar en al snel floot de goed leidende scheids Bekker voor het einde van de wedstrijd. Moe, enigszins ontevreden over het vertoonde spel, maar tevreden over het resultaat werd gauw het terras van FC DRIEBERGEN opgezocht.

Opstelling: M. De Laat, R. De Bruijn, E. Schenkels (S. Bruining), K. van Daatselaar, M. Schaap (J. Veenendaal), T. Wieringa (M. Schaap), P. Schenkels, M. Smit (A. vd Mispel), D. Kooi (M. Smit), D. van de Berg, A. Mani