Hoe is het ook alweer: buitenspel

Thesio ICT Professionals

Afgelopen zaterdag floot ik een wedstrijd waarin op een gegeven moment de bal werd voorgegeven en door de doelman werd weggestompt om vervolgens door een andere aanvaller in het doel geschopt te worden. Juichende spelers, maar de assistent bracht zijn vlag omhoog ten teken van buitenspel. De scorende speler stond inderdaad buitenspel op het moment van het spelen van de bal door zijn teamgenoot en ik volgde mijn assistent en keurde het doelpunt af.

Na afloop van de wedstrijd kwam de teleurgestelde speler naar mij toe en vroeg waarom het buitenspel was. “De bal is toch aangeraakt door de keeper? Dan ontstaat er toch een nieuwe situatie en sta ik niet meer buitenspel?” was zijn motivatie. Ik moest hem helaas nog een keer teleurstellen door te zeggen dat dit geen nieuwe situatie betreft als de keeper met zijn handen de bal weg tikt of stompt.

Later op de dag hadden kwamen we elkaar weer tegen en samen met zijn vader hebben we het nog een keer over de situatie gehad. Het is altijd leuk om het over spelregels te hebben en goed als we daar samen wat van kunnen leren. En nog later op de dag kwam de situatie weer ter sprake op het terras onder het genot van een biertje, want ook andere senioren spelers/vaders hadden deze situatie gezien.

De buitenspelregel is duidelijk moeilijker dan je in eerste instantie zou vermoeden. Dat bleek ook wel tijdens de vlagcursus die we een aantal weken geleden hadden georganiseerd voor ouders die als assistent mogen opdraven bij de wedstrijd van hun kind. Daar was ook veel discussie over met name alle uitzonderingen. En ja, als assistent word je wel geacht deze regel te kennen en toe te kunnen passen.

Maar ook als scheidsrechter moet je deze regel kennen en ik heb daarom toch weer even het grote spelregelboek er bij gepakt en kwam tot de conclusie dat in mijn uitleg aan de speler nog iets ontbrak.

De situatie is als volgt weergegeven in dit plaatje:

Wat zeggen de spelregels over deze situatie:

Een speler die zich in buitenspelpositie bevindt op het moment dat de bal wordt gespeeld of geraakt door een medespeler, wordt alleen gestraft als hij actief betrokken raakt bij het spel door:

  • voordeel te trekken door de bal te spelen of een tegenstander in diens spel te beïnvloeden wanneer de bal
    • terugkomt of van richting is veranderd van de doelpaal, doellat, wedstrijdofficial of een tegenstander;
    • bewust is gered door een tegenstander

En die laatste zin is dus belangrijk in deze situatie en is voor mij ook nieuw. Ik had dus tegen de speler moeten zeggen dat hij strafbaar buitenspel stond, omdat de bal bewust is gered door de tegenstander. Dus als de keeper de bal met de voeten had gered of een andere verdediger had dit gedaan, dan was het dus nog steeds strafbaar buitenspel.

Weer wat geleerd dus en ik hoop dat de spelers en assistenten ook weer iets wijzer zijn geworden.

Paul van Oosten
Scheidsrechtercoordinator