Info seizoen 17/18 en teamindelingen

Teamindelingen seizoen 2017/2018

1 juli
Het huidige seizoen 2016/’17 loopt ten einde. Het operationeel bestuur en de technische commissie zijn bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen 2017/’18. We streven ernaar de nieuwe teamindelingen per 1 juli op de site fcdriebergen.nl te publiceren.

Groepspublicatie

Voor een aantal (hogere) JO-teams zal op 1 juli een grotere groep als 1 geheel worden gepubliceerd. Het gaat dan om het eerste en het tweede team in sommige leeftijdscategorieën (bijvoorbeeld de JO19-1 en de JO19-2 samen). Deze groep zal als een geheel worden aangeduid op de site, samen starten met trainen en begin september zal een definitieve teamsamenstelling plaats gaan vinden.

1 juli afwachten
Tot 1 juli kunnen teams qua samenstelling nog veranderen. Spelers worden bijvoorbeeld nog bekeken of er wordt nog input van trainers gevraagd, nieuwe leden melden zich aan, qua aantallen komt e.e.a. toch net niet goed uit etc., het zijn redenen om een teamsamenstelling ook op het laatste moment nog te veranderen.
Het bevragen van trainers of teammanagers over de teamsamenstelling voor het volgend seizoen is begrijpelijk, maar kan dan ook uiteindelijk verkeerde informatie opleveren, wat vervelend zou zijn. Verzocht wordt dan ook om 1 juli af te wachten en daar niet op vooruit te lopen.

Veranderingen 2017/2018

In het nieuwe seizoen zal een aantal zaken anders georganiseerd gaan worden dan in eerdere seizoenen. Hieronder informeren we je nader over een aantal zaken m.b.t. het  nieuwe voetbalseizoen.

Geboortejaarcompetities

Dit jaar is er al in beperkte mate mee begonnen, maar volgend jaar zullen we bijna alle teams op het exacte geboortejaar gaan inschrijven bij de KNVB. De KNVB biedt volgend jaar ook voor de even leeftijdscategorieën meer mogelijkheden voor klasse-inschrijving aan, zodat ieder team op zijn niveau wedstrijden kan spelen tegen vergelijkbare tegenstanders.
Er komen dus volgend jaar meer JO8, JO10, JO12, JO14 en JO16 teams dan dit jaar.

Latere competitiestart
De voetbalschoenen kunnen langer in het vet blijven dan gebruikelijk. Het seizoen start op 2 september 2017 met bekerwedstrijden. De competitiewedstrijden 2017/2018 starten vervolgens op 23 september 2017. De competitie wordt afgesloten op 27 mei 2018.

2 x 11 wedstrijden en flexibele winterstop.
Ieder team krijgt te maken met een voorjaarscompetitie en een najaarscompetitie, waarbij in beginsel indeling in een poule van 12 teams plaatsvindt. Voor de winterstop speel je 11 competitiewedstrijden en in het voorjaar nog eens 11 wedstrijden, maar dan in een nieuwe poule van 12 teams.

Er zal na de normale winterstop voor het eerst sprake van een flexibele winterstopperiode welke loopt van 27 januari tot 4 maart 2018. In deze periode van 6 weken worden 4 competitiewedstrijden ingepland waarbij het clubs/teams vrijstaat om een wedstrijd in onderling overleg met de tegenstander te verplaatsen (bijv. bij voorzienbaar slecht weer) naar een andere -nog vrije datum- datum binnen de periode van 6 weken.

6 tegen 6 bij de JO8 en de JO9

Een belangrijke verandering in het seizoen 2017/2018 is de introductie van de wedstrijdvorm 6 tegen 6 bij de JO8 en de JO9 teams. Andere wedstrijdvormen voor de JO10 (ook 6 tegen 6), de JO11 (8 tegen 8) en de JO12 (8 tegen 8) volgen in het seizoen 2018/2019.

Online magazine Pupillenvoetbal
Speciaal voor de introductie van de nieuwe wedstrijdvormen is er een online magazine ontwikkeld. In dit magazine vind je allerlei informatie, zoals spelregels, informatie over de spelbegeleider in 6 tegen 6 etc.

Spelregels 6 tegen 6 en de spelbegeleider
In de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 zijn ook dus nieuwe spelregels van kracht. Zo wordt er bij een uitbal ingedribbeld, moet de tegenstander bij elk dood spelmoment op minimaal 5 meter staan, wordt de bal bij een achterbal vanaf de grond weer in het spel gebracht en is er bijv. na telkens 10 minuten een time-out van 2 minuten.
Tevens doet de spelbegeleider zijn intree in het amateurvoetbal. Een overzicht van de nieuwe spelregels en van de nieuwe rol en taken van de spelbegeleider kun je hier vinden (onder ‘spelregels 6 –tegen– 6’ en onder ‘de spelbegeleider binnen de 6 –tegen– 6 wedstrijdvorm).
Het Operationeel Bestuur en
De Voetbal Technische Commissie