JO15-1 ongeslagen door naar NK voetbaltalentendagen

JO15-1 toont de op het DK Oost gewonnen schaal en medailles
Heiko Gorter Makelaars

FC Driebergen JO15-1 is tweede geworden op het DK Oost voor JO15 Elite teams afgelopen zaterdag 19 oktober in Wageningen bij gastheer SKV. Het team ontving na een spannende finale met strafschoppen de zilveren medailles, een prestige-schaal en een uitnodiging voor het NK.

Tot nog toe kende dit seizoen een stroef verloop voor JO15-1. De eerste bekerwedstrijd tegen Spakenburg 15-1 uit ging nog wel gewonnen met 2-0 maar daarna volgden kansloze nederlagen tegen IJsselmeervogels 15-1 (3-8) en Hercules 15-1 (1-3). Ook de eerste competitiewedstrijd uit tegen VVIJ 15-1 werd nog wel met 4-2 gewonnen maar Delta Sports 15-1 (1-3) en CDW 15-1 (1-6) waren daarna te sterk. Het team leek (te) veel met randzaken bezig en dat kwam het spel niet ten goede. De laatste competitiewedstijd tegen Focus 15-1 leek met een terechte 0-2 ruststand ook de verkeerde kant op te gaan maar in de tweede helft kon het team de wedstrijd nog keren en zelfs een 4-3 overwinning over de streep trekken.

Deze opgaande lijn werd afgelopen zaterdag in Wageningen op het DK van de voetbaltalentendagen goed doorgetrokken. De eerste poulewedstrijd tegen sterke hoofdklasser SV Lelystad 15-1 leverde al snel een 1-0 voorsprong op door een afstandsschot van net over de middenlijn van aanvoerder Hidde. Twee minuten later lag de gelijkmaker achter doelman Mart na een flitsende aanval van SVL. Hoewel SVL het betere veldspel had en FCD de grootste kansen (3 keer 1 op 1 met de keeper) bleef het 1-1. Ook de tweede wedstrijd tegen gastheer SKV (1e klasser) eindigde in een gelijkspel. Mart had twee superreddingen en FCD slechts één kans van Luca (samen met Angelo invaller vanuit de 15-2) dus bleef het 0-0. De laatste poulewedstrijd tegen hoofdklasser Woezik 15-1 uit Wychen moest gewonnen worden om de finale te bereiken aangezien Lelystad duidelijk het sterkste team bleek te hebben en Woezik met 2-0 van SKV had gewonnen.

Maar de jongens waren duidelijk op een missie naar de finale, het NK en een beloofd etentje. Woezik werd constant onder druk gezet hetgeen veel kansen waaronder een schot op de lat van Ilias opleverde. Voor rust scoorde Anouar al de 1-0 en hij zorgde na rust voor de 2-0. Fabian maakte er met twee snelle rushes nog 3-0 en 4-0 van. Op naar de finale en naar een overwinning op Lelystad. Het team stond als een huis met Mart op doel, Ismail, Erik, Hidde, Olivier en Angelo in de verdediging en Mees, Joost, Rutger en Vosje op het middenveld. Luca, Ilias, Anouar en Fabian in de voorhoede zijn altijd goed voor 1 doelpunt dus de verwachtingen waren hoog gespannen.

De eerste helft ging gelijk op en na een 0-1 achterstand bracht Anouar FCD weer naast SVL. Omdat er verder geen kansen en doelpunten meer te noteren waren, moest een best of 3 penalty-serie uitmaken wie zich DK Oost mocht noemen. Fabian en Anouar zorgde ervoor dat het na 4 strafschoppen 2-2 stond. De druk stond dus vol op Joost en helaas pakte de keeper zijn schot. Hoewel Mart daarna de derde strafschop van SVL met zijn vingertoppen nog raakte, ging deze wel binnen en werd FCD eervol tweede. Maar het voetbal kon de supporters weer bekoren en dat is ook al winst. Op naar het NK in mei of juni. En kijken of de stijgende lijn de komende weken vastgehouden kan worden.