JO9-1 uit tegen Elinkwijk

Telecombinatie Driebergen

“Coach, zullen we het douchen deze keer overslaan en hier zo snel mogelijk weggaan?” Dit verzoek van de ouders van JO9-1 zegt eigenlijk genoeg. Uit bij Elinkwijk speelde ons JO9-1 een wedstrijd. Het begon erg positief. We kregen limonade en bananen mee van het vriendelijke wedstrijdsecretariaat. Leuk. Na de aftrap begon echter al snel het duwen, trekken en schoppen. Onze spelers grepen voortdurend naar hun enkels, werden van de bal afgetrokken, buitelden over de grond. Jongens die normaal geen kik geven liepen huilend rond. Veelzeggend was ook de opmerking van een gewisselde speler: “gelukkig, even eruit”.

“Ze moeten het zelf oplossen”. Zo gaf de spelbegeleider aan, toen ik al na een paar minuten aandrong op ingrijpen. En dan gaan jongens van 8 het ook zelf oplossen. We hebben een beschaafd team. De meeste jongens gingen duels vermijden, schopten ballen snel weg voordat een tegenstander in de buurt kwam, of namen even niet deel aan de wedstrijd om bij te komen. Een enkeling betaalde geëmotioneerd met gelijke munt terug. Maar daardoor werd het alleen maar erger. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het nieuwe pupillenvoetbal? Wat verwacht je van jongens van 8 jaar oud?

Op een gegeven moment werd een doorgebroken speler vrij voor de keeper van achteren omver getrokken door twee tegenstanders tegelijk. Ze voetbalden verder. “Het is maar voetbal”, riep de coach toen ik hem vroeg of hij hier dan niet iets van vond. Later hoorde ik hem schreeuwen tegen onze ouders.

Tsja, wat doe je dan? Het is niet een makkelijke keuze om je team uit de wedstrijd te halen. Maar als je je voortdurend afvraagt of dat niet voor iedereen het beste is, dan is er toch wel wat mis. Achteraf gezien was dat beter geweest.

Valt er niet iets positiefs op te merken over deze wedstrijd? Toch wel. We speelden heel goed. Er werd veel gescoord. Ballen werden kort aangenomen, goed rondgespeeld, er waren mooie acties. Onze keeper hield ballen goed tegen en toonde zoals altijd geen enkele vrees. Al snel stonden we voor met 1-4. Tot het einde hield het team zich staande. Helaas eindigde deze partij met 10-9