Klinkende overwinning lachende derde

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover, de competitie in de reserve 4e klasse 418 barstte los. Voor FC Driebergen 3 stond vandaag het thuisduel tegen FC Scherpenzeel 3 op het programma. Omdat keeper Martijn als zijn alias Sam de Brandweerman brandjes moest blussen, kon het lachende derde niet over zijn vaste keeper beschikken.

Gelukkig werd vlak voor aanvang van de wedstrijd keeper Lennart bereid gevonden nog een wedstrijd te keepen. Zo kon FC Driebergen 3 toch met een echte doelman aan de wedstrijd beginnen.

Op het vertrouwde veld 4 werd onder toeziend oog van enkele fanatieke supporters afgetrapt. Het lachende derde begon redelijk aan de wedstrijd en al snel wist spits Ali uit schijnbaar niets een goede kans te creëren. Hij werd rand zestien ingespeeld, draaide á la Bombarda (of Henny Meijer zo u wilt) richting goal en haalde hard uit. Zijn schot spatte uiteen op de lat. De toon was gezet en Scherpenzeel besefte dat het gauw iets terug moest doen. Dit iets werd geïnitieerd door hun nummer 10. Rechts in de zestien wist hij Bob en Kobbe van zich af te houden en een vlammend schot af te geven. De bal was zeker het dak van het doel in gevlogen, ware het niet dat keeper Lennart alert was en met een snelle reflex de bal over het doel tikte.

Om alle spelers voldoende speeltijd te gunnen was vooraf een ingenieus roulatiesysteem opgetuigd, dat onder toeziend oog van technisch duo Sjakemans en Kooi elke 22,5 minuten in werking werd gezet. In de eerste roulatieronde betraden Keltie, Edwin en vd Mispel het veld en mochten Ali, Thijs en Kroon even op de bank plaats nemen. Vooral het inbrengen van de Keltmeister had vrijwel direct een positief effect op het scoreverloop. Met enkele passeerbewegingen stuurde hij zijn directe tegenstander gedesillusioneerd de verbrede A12 op om vervolgens vanaf links in de zestien een lage voorzet op Giro te geven. Met zijn linker probeerde Giro de voorzet tot doelpunt te promoveren, maar de bal ketste af tegen een Scherpenzeelse verdediger. In de rebound besloot Giro het nu maar met zijn betere rechter te proberen. Nadat hij de Scherpenzeelse verdediger uit stilstand had gedold, prikte hij de bal netjes in de rechterhoek, 1-0.

Parallelle universa daar gelaten, komt het eigenlijk nooit voor dat twee doelpunten op exact dezelfde wijze tot stand komen. De tweede goal van het lachende derde was dan ook anders dan de eerste, maar leek er wel op. Weer speelde Keltie zichzelf vrij en gaf een lage voorzet op Giro, maar nu liet Giro het gedoe met zijn linker achterwege en schoot de bal met rechts efficiënt in de rechterhoek, 2-0.

De voorsprong van twee doelpunten gaf het zelfvertrouwen van het lachende derde een boost en met een keur aan oogstrelende combinaties die het predikaat liquid football meer dan waard waren, ging men op jacht naar de derde treffer. Keltie was na een meervoudige driehoek Vd Mispel-Schaap-Onwezen al halverwege, maar werd wegens vermeend buitenspel terug gefloten. Rechts achterin strooide Edwin met een crosspass op de op links vrijstaande Schaap. Maurits tikte de bal vervolgens terug op Edwin, die naar het midden opgelopen was. Edwin draaide in en zag Patrick diep gaan. Dankzij fraternale telepathie wist Edwin waar Patrick de bal wilde hebben en wist Patrick waar Edwin de bal ging geven. Op dit snijpunt van broederlijke gedachten nam Patrick de bal als vanzelf mee, zag de keeper te ver voor zijn doel staan en met een even sublieme als wonderschone lage afstandsstift tekende hij de 3-0 aan.

Met deze stand werd de kleedkamer opgezocht, alwaar roulatieronde 2 werd geïmplementeerd. Dubbele doelpuntenmaker Giro ging eraf voor spits Ali, Tyson kwam er weer in ten faveure van doelpuntenmaker Patrick en huidig topscorer Dennis vd B. maakte plaats voor Jeffels.

Scherpenzeel startte de tweede helft wat aanvallender en probeerde door achterin één op één te spelen FC Driebergen onder druk te zetten. Het duurde even voor het lachende derde hier adequaat op ingesteld was en de weg naar voren weer wist te vinden. Dit ging niet altijd geheel zonder slag of stoot. Arjan had links achterin de bal en dacht een aanstormende spits gemakkelijk uit te spelen. Hij verslikte zich bijna in zijn eigen actie, maar herstelde zich tijdig dankzij een ouderwetse Pipo-kluts. Vervolgens gaf hij een diepe bal op spits Ali. Deze diepe bal werd onderschept en Scherpenzeel 3 zette een snelle counter in. Een tegentreffer leek in de maak, maar opeens kwam daar de meermalig om zijn onwil tot defensieve inspanningen verguisde Jeffrey vanaf het middenveld aangesprint. Sjoffer de stofzuiger wierp zich in de baan van een splijtende pass en met een simpele voetbeweging neutraliseerde hij de gevaarlijke counter zonder blikken of blozen tot een ongevaarlijke corner.

De eerste echt grote kans aan Driebergse kant was voor Keltie. Of eigenlijk was het een grote kans opgedeeld in twee even grote subkansen. Als sluitstuk van een combinatie door het midden kwam Keltie mano a mano met de keeper te staan. In eerste instantie wist deze keeper het doelschot van Keltie te pareren. De daarop volgende stift van Keltie leek in het goal te verdwijnen, maar door zijn arm tot het uiterste te strekken, lukte het de keeper ook in tweede instantie Keltie van een doelpunt af te houden.

In het restant van de wedstrijd besloot Keltie het doelpunten maken even te laten voor wat het was en zich weer toe te leggen op het geven van assists. Even nadat de derde roulatieronde had plaatsgevonden (Fonteijne, Dennis vd B en Kroon erin, De Bruijn, Thijs en Kobbe eruit) snelde Keltie er op rechts vandoor. Zijn assist op spits Ali had te weinig snelheid en werd onderschept door een Scherpenzeelse verdediger luisterend naar de naam Kees. In plaats van de bal zo snel mogelijk weg te trappen, hield verdediger Kees de bal aan zijn voet. Een verkeerde keuze die door Ali genadeloos werd afgestraft. Spits Ali ontfutselde verdediger Kees de bal en frommelde het leder achter de verbouwereerde doelman, 4-0.

Hiermee was het verzet van de Scherpenzelers definitief gebroken. FC Driebergen 3 kreeg de rest van de wedstrijd vrij spel en zeeën van ruimte. Dennis vd B. was de eerste die hiervan profiteerde. Schaap nam een moeilijke bal op zijn borst aan en speelde Jef aan, die zich in de middencirkel ophield. Sjof draaide in en gaf een diepe wreefbal vol gevoel op de wegsprintende Van de Berg. Tijdens zijn sprint richting doel vond Dennis vd B. alleen de Scherpenzeelse keeper op zijn weg. Hij passeerde deze keeper met speels gemak en tikte beheerst binnen, 5-0.

Het slotakkoord werd ingezet door assistkoning Keltie. Na een één-twee met Giro ging Guido er op rechts als de Keltische bliksem vandoor. Ter hoogte van de zestien aangekomen kon hij kiezen op een assist op Ali of een assist op Dennis vd B. Hij koos voor zijn collega-spits. Ali nam de bal eerst rustig aan en rondde vervolgens met rechts af, 6-0.

Een klinkende overwinning, die het lachende derde meteen in de top van het klassement positioneert. Aankomende zaterdag wacht het eerste uitduel tegen het vierde van DeltaSports uit Houten. Aftrap 12:30 uur, Komt allen!

Opstelling: Lennart J., Rogier de B. (Rogier F.), Bob von G., Kobbe van D. (Eduard K.), Maurits S., Thijs W. (Edwin S.), Patrick S. (Thijs W. (Dennis vd B.)), Eduard K. (Arjan vd M.), Rogier F. (Ali M.), Dennis vd B (Jeffrey V.) Ali M. (Guido O.)