Maandagmiddagmijmeringen

Heiko Gorter Makelaars

Wat kun en mag je van elkaar verwachten in een amateurelftal vol liefhebbers, fanatiekelingen en derde helfttifosi? Hoe ga je om met de verschillen in spelbeleving, de hoogte waar spelers de lat leggen, welke offers er van deze of gene mogen worden verwacht, hoe te reageren op zelfoverschatting? En dit alles bezien in samenhang en onderling verband? Kortom: wanneer spreek je elkaar aan en wanneer is zwijgen uiteindelijk gepast?

Monday Night Quarterbacks, een bekend fenomeen in de Verenigde Staten. Analisten en duiders die na afloop van een belabberd resultaat de vingers op de zere plek leggen, het strijdplan affakkelen, de wissels bekritiseren, we zijn en doen het allemaal. Hadden we (maar meestal “ze”) maar zus en zeker niet zo, enzovoort.

Succes kent vele vaders, verlies leggen we het liefst te vondeling. Dat is jammer, want er valt meer te leren uit verlies dan uit winst. Winst is de bevestiging van wat men al hoopte en de dosis geluk wordt voor het gemak meegerekend in de (achteraf) bewierookte speelwijze. Verlies doet pijn en die open wond dient meteen te worden bestudeerd, om herhaling van fouten te voorkomen. Juist omdat voetbal een spel van fouten is, maakt de ploeg die er geen doekjes om windt meer kans op later succes dan het team dat koste wat kost de lieve vrede wenst te bewaren.

Zondag 2 is een mix van all of the above.

In een competitiekraker met het bezoekende Domstad Majella (in aantal verliespunten gelijk) moest Zondag 2 winnen om aansluiting met de top van de ranglijst te behouden.

In de 95ste minuut bij een 1-1 stand werd de door Arjan uitgenast veroorzaakte strafschop door Aad genomen.

En gepareerd, anders was dit wedstrijdverslag heel anders van zinsbouw, strekking en lengte geweest. Maar dat is achteraf redeneren.