Nipte nederlaag FCD JO10-1 bij debuut in Hoofdklasse

FCD JO10-1 heeft zijn debuut in de Hoofdklasse niet met een overwinning weten af te sluiten. UVV JO10-1, al het hele seizoen op dit hoogste niveau in deze leeftijdscategorie acterend, toonde zich ervarener en dus geslepener dan de thuisploeg, en verliet De Woerd met drie punten: 2-3. Een toch wel verdiende nederlaag, maar met een beetje geluk in de afronding had er meer ingezeten voor de formatie van het trainers-duo Arnaud van Holst/Martin Lahaye.

UVV heeft een roemrucht verleden, en speelde nog maar 20 jaar geleden op het hoogste amateurniveau. De beroemdste voetballer die de Utrechtse club voortbracht is zonder twijfel Marco van Basten, die later furore maakte bij Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal, en door de oudere jongeren (en jongere ouderen) onder ons vooral zal worden herinnerd door dit doelpunt tijdens de finale van het EK ’88.

De wedstrijd dan. Tijdens de openingsfase had FCD JO10-1 zichtbaar moeite om aan te haken bij UVV JO10-1. De bezoekers zetten zoals dat heet ‘hoog druk’, en daarnaast bezorgde de steeds goed inschuivende laatste man van de rood-wit geblokten de albicelestes in verdedigend opzicht de nodige hoofdbrekens. Nadat enkele mogelijkheden niet aan de Utrechtse voorwaartsen waren besteed, moesten de gastheren toch nog vrij vlot de 0-1 incasseren. Maar na een tactische ingreep aan Driebergse kant was de wedstrijd in het restant van het eerste bedrijf meer in balans. Eerst zag spits Kasper de Kruijf een inzet nog net naast het doel zag verdwijnen, maar even later was het wél raak. De Kruijf controleerde de bal aan de zijlijn, trok met twee verdedigers in zijn nek met de bal aan de voet naar binnen, en krulde het leer met veel effect weergaloos in de verste hoek: 1-1, een stand waarmee de rust werd bereikt.

Na de limonade bleef UVV JO10-1 de iets makkelijker voetballende ploeg, maar het was wederom Kasper de Kruijf die met een subtiele voetbeweging een vrije trap van Jens Raaijmakers tot doelpunt promoveerde: 2-1, en een sensationele competitieouverture lag in het verschiet. Zover kwam het helaas niet, want in het restant moesten de Driebergers toch nog twee doelpunten toestaan. Eerst zorgde één van de uiterst balvaardige spitsen van UVV JO10-1 met een subtiele boogbal van grote aftstand voor de 2-2, en zo’n 10 minuten voor tijd werd een hoekschop onvoldoende weggewerkt, en in de rebound kiezelhard achter FCD-goalie Luke Lahaye geschoten.

Over twee weken ontvangt FCD JO10-1 aartsrivaal Jonathan JO10-1, maar eerst spelen de hemelsblauw-witten op 4 maart in Veenendaal tegen DOVO JO10-2 om een plaats in de 3e ronde van de KNVB-beker. Tot dan!