Puntendeling in titelstrijd

Hoenderdaal

De 6-secondenregel

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond bij RTL Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/5192920 ) op 26 oktober 2020: “Bij 0-0 maakt geen van beide keepers haast. Moet je dan de eerste keer meteen een indirecte vrije trap tegen geven? Dat heeft invloed op het spel en de uitslag en wordt daarom al snel als belachelijk gezien. Het is zoeken naar balans. Dat is niet makkelijk”, verklaart hij.

Kende u deze regel nog? De afgelopen jaren niet meer op televisie gezien tijdens de vele duizenden uren voetbal van WK en EK, maar evenmin in de Champions League, Europa League, Conference League, Primera Division, Premier League, Eredivisie en ga zo maar door. En als je uiteindelijk maar zo doorgaat, dan kom in de zevende klasse amateurs.

De zevende klasse, waar het voetbal ook met veel passie wordt gespeeld, waar winst en verlies net zo goed tellen, al staat er geen riant salaris tegenover, maar contributie.

Natuurlijk dient blatant en opzettelijk tijdrekken te worden bestraft, maar dat geldt ook voor overtredingen die op de ledematen zijn gericht. Dan kun je als arbiter van dienst niet de een meteen een gele kaart voorschotelen (Kevin), terwijl de bezoekers van Aurora van achteren in mogen glijden op de enkel van Fedde, van Mau en van Michel. Zonder de bijbehorende kaart uiteraard.

Dat neigt naar partijdigheid, naar het bevoordelen van het ene team boven het andere. Dat moet je als scheidsrechter niet willen en dus niet doen.

Nu wordt het inzoomen op de beslissingen van de arbiter al gauw zuur en voor je het weet ben je een slechte verliezer van twee dure punten in de strijd om het kampioenschap, dus zal ik mij beperken tot de feiten.

Feit:

De via de KNVB ingehuurde scheidsrechter Henk ter H. uit Bunnik vertelde voorafgaand vol trots dat hij Eerste Klasse floot en dat hij, toen hij kennelijk kon intekenen voor de wedstrijd FC Driebergen Zondag 2 – Aurora, “hij zo’n wedstrijd niet kon laten gaan”. Hij floot zeer geregeld de wedstrijden bij Aurora en dat was hem goed bevallen. (Dat is fijn voor de man in het zwart. Plezier in zijn vak, wat wil je nog meer?)

Feit:

Deze enthousiaste arbiter ging vervolgens meteen naar de dug-out van Aurora om aldaar een sigaretje te roken met enkele spelers van de Werkhovense club. Het zag er gezellig uit.

Feit:

In  de eerste helft kreeg Kevin, nadat hij al enkele overtredingen te verduren had gehad, voor een lik op stuk overtreding meteen de gele kaart. Hierdoor moest Zondag 2 in deze topper tien minuten lang (gelukkig schadevrij) met een man minder voetballen. Doordat Aad na 20 minuten onberispelijk een strafschop had verzilverd (1-0), en Thijs op doel een wereldredding vanaf een meter afstand verrichte, kon Zondag 2 met een minimale voorsprong de thee gaan nuttigen.

Feit:

In dezelfde rust ging de arbiter met het elftal van Aurora mee de kleedkamer in (??) om aldaar (in ieder geval) de thee te nuttigen. Je kunt je afvragen wat er allemaal wordt besproken. Het deed Zondag 2 vrezen voor de voortgang van de wedstrijd en besloot om Kevin  uit voorzorg te wisselen, nu Aurora hem op de korrel had om te provoceren.

Feit:

De arbiter voelde zich geroepen om tien minuten na rust de 6-seconden-regel maar weer eens in ere te herstellen (Thijs wist niet wat hem overkwam, toen hij welgeteld na (gokje?) acht seconden het fluitsignaal hoorde klinken) en een directe vrije trap op 10 meter van het doel toe te kennen. U kunt zich de consternatie voorstellen (zie foto hieronder).

De duvel speelt er natuurlijk mee en dan gaat zo’n bal er in: 1-1.

Gelukkig hebben wij Aad en de Grootmeester is weer met scherp aan het schieten. Zo gokte hij korte tijd na de gelijkmaker dat de diepe bal van Stol door het centrale duo van Aurora niet vakkundig zou worden verwerkt en liep alvast door. De bal stuiterde lepe Aad achterna en met fluwelen touché tikte hij de bal langs de keeper: 2-1.

Koploper Aurora staat niet voor niets bovenaan en beschikten eveneens over een sterke spits. Deze scoorde in een tijdbestek van vier minuten tweemaal (2-3) en dit leek de nekslag te zijn. Toch niet.

Aad had nog een waardige afsluiter in petto toen hij de pass van Mau meteen top controleerde en met links afgemeten de eindstand binnenschoot: 3-3.