Tactisch vernuft, teamgeest en een vleugje individuele klasse helpen FCD aan verdiende zege

Thesio ICT Professionals

Afgelopen zaterdag stond voor de heren van het eerste van FC Driebergen de tweede belangrijke test op het programma. Tegenstander van dienst was S.V. Odijk. Een team dat met 3 punten meer op de vierde plaats staat en waarvan gezegd kan worden dat zij zeer gemakkelijk scoren. Zo makkelijk dat ze het meest scorende team uit de competitie zijn. FCD dus op voorhand gewaarschuwd.

Christiaan besloot om weer terug te vallen op het al oude recept. Gezien deze belangrijke wedstrijd vond hij het weer nodig om per linie even in de bespreekkamer te zitten. Eerst de verdediging, daarna het middenveld, maar de aanvallers werden overgeslagen. Of dit een gevalletje timemanagement was of dat bij de voorwaartsen de aanwijzingen toch niet overkomen, werd niet duidelijk. Door personele problemen werd de basisopstelling iets anders dan normaal, maar kregen de volgende elf spelers de kans om zich onsterfelijk te maken:

Collin, Jesper, Ibi, Camiel, Lukas, Max, Michel, Jelle, Victor, Jesse VAN DER Boomen, Mo

Het begin van de wedstrijd laat een vrij duidelijk strijdplan van Odijk zien. Hun plan A was als volgt. Bal op de linksback, en deze ramt hem lang op de snelle en behendige spits. Plan B was niet veel anders, behalve dan dat hij niet over de verdediging van FCD werd gestuurd, maar in zijn voeten. Driebergen had de eerste helft moeite met het spel van Odijk. Reden hiervoor is dat het toch weer moeilijk bleek om de organisatie juist neer te zetten en dat taken niet naar behoren werd uitgevoerd.

Ondanks het spelbeeld kroop Driebergen in de 13de minuut uit zijn schuld. Na een goede onderschepping op het middenveld en een snelle combinatie kwam de bal terecht bij Mo. Hij speelt zijn man uit en kan de bal meegeven op de mee opkomende Victor, maar hij kiest ervoor om te schieten. Helaas miste zijn schot kracht waardoor de keeper de bal gemakkelijk kan oprapen.

Odijk blijft wel de overhand houden en Driebergen lijkt in de 16de minuut goed weg te komen. De bal wordt hoog in de 16 van FCD gebracht en vanuit een scrimmage probeert Collin de bal te pakken. Dit mislukte en hij komt in botsing met de spits van Odijk. Zij schreeuwen om een penalty, FCD schreeuwt dat er niets aan de hand is. Zij hadden gelijk, maar de scheids liet doorspelen.

Een andere spelopvatting die Odijk had meer te maken met de verdedigende stellingen. Odijk bleek fan van de buitenspelval. Keer op keer stapte de verdediging resoluut naar voren en ging de vlag omhoog. Geen VoetbalTV c.q. VAR op het hoofdveld van FC Driebergen dus we moeten maar aannemen dat de grens alles goed heeft gezien. Na al een aantal keer in de buitenspelval te zijn getrapt besloot aanvoerder Jelle het eens over een andere boeg te gooien. Onze eigen Foxy Foxtrot met elastieke benen heeft het vermogen om vrij gemakkelijk tegenstanders uit te spelen, dat het lijkt alsof ze er helemaal niet zijn. Zo ook in de 21ste minuut. Na wederom een goede onderschepping op het middenveld krijgt Jelle de bal net over de middenlijn en je ziet hem zoeken naar een oplossing om een mooie steekpass te geven. De verdediging van Odijk besloot hun paradepaardje weer van stal te halen en liepen allemaal naar voren om de voorwaartsen buitenspel te zetten. Zij hadden alleen niet gerekend op de klasse van de aanvoerder van FCD. Hij besluit om iedereen die hij op zich af ziet komen met ogenschijnlijk gemak uit te spelen en schiet vanaf de 16 meter de bal binnen. Een tikkeltje tegen de verhoudingen in maar niet minder fijn, Driebergen op 1-0.

Waar het in de 13de minuut met het penaltymoment mee zat, bleek een grove fout van de scheidsrechter wel de aanleiding voor de gelijkmaker van Odijk. Op basis van het spelbeeld terecht, maar hoe de goal tot stand kwam gaat alle perken te buiten. Een diepe bal wederom op de nummer 11 van Odijk en onze gehele verdediging er weer achteraan. Camiel weet de bal te onderscheppen maar weet de bal niet geheel weg te rammen. De bal wordt weer ingebracht, geblokt en in de 16 meter stuitert de bal omhoog. Er volgt een duel tussen Camiel en de kleine spits van Odijk. Lengte verschil van bijna twee koppen, maar de spits heeft zich kranig geweerd. Aangezien de bal in de 16 is besluit de spits een omhaal te proberen. Hij mist de bal en raakt Camiel vol op zijn hoofd. De bal komt terecht bij de andere spits van Odijk en deze weet de gelijkmaker te produceren, terwijl Camiel van de wereld op de grond licht. De scheidsrechter van dienst wil niets weten van het incident wat zojuist heeft voltrokken en blijft stug staan halverwege de helft van het veld. De eerste verklaring van de scheids was dat hij niet geraakt werd. We hebben hem verzocht om bij Camiel te kijken, maar zijn reactie: Ik ben geen dokter. Terwijl Camiel op de grond ligt en de scheids nog steeds op zijn plek blijft staan verandert hij enigszins van mening en zegt dat Camiel met zijn hoofd naar beneden ging. Toegegeven, hij maakte inderdaad een knikbeweging met zijn hoofd, maar dan nog was het lengte verschil enorm. Wederom uitgenodigd om even bij het slachtoffer te gaan kijken, dat inmiddels weer bij kennis was, maar hij was geen dokter. Al hadden er 2 traumaheli’s, 3 auto’s van de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht en een auto van de huisartsenpost op het veld gekomen. Hij bleef stoïcijns, want hij was geen dokter. Misschien maar goed ook dat de man geen dokter is, want enig empathisch vermogen is toch wel een vereiste voor die job.

Terwijl Driebergen het nog steeds moeilijk heeft met het spel van Odijk, weten beide teams toch nog een redelijk grote kans te creëren.  Waar de bal van Lucas helaas tegen de keeper werd aangeschoten, schoot de spits van Odijk de bal gelukkig voor FCD net naast. In de laatste vijf minuten van de eerste helft krijgt Driebergen ook nog twee gele kaarten. Jesse VAN DER Boomen met een enigszins onbeholpen sliding, en Michel vanwege protesteren op de leiding. Tweede keer op rij voor de kleine middenvelder. Wellicht tijd voor een angermanagement cursusje. Of had in dit geval het Camiel incident daar iets mee te maken? Er was er maar eentje op het veld die het antwoord daarop had. In ieder geval gingen Driebergen en Odijk aan de thee met een ruststand van 1-1. Hand in eigen boezem gestoken, dit was een ruststand die niet de juiste verhoudingen weergaf van het spelbeeld.

In de rust werden de nodige zaken besproken op de welbekende rustige manier van Chris. Gelukkig bleef de pupil van de week buiten op het veld om een balletje te trappen, anders was zijn vocabulaire iets uitgebreid voor op het schoolplein. Nadat iedereen op zijn plek werd gezet, kwam het plan voor de tweede helft. Het een en ander werd omgegooid en op scherp gezet voor de tweede helft. We moesten de schroom van ons afgooien en gewoon doen wat wij het beste kunnen. Chris maakte naast een gewaagde omzetting ook nog 1 wissel en bracht Marnix voor Max.

Driebergen kwam ontketend uit de kleedkamer. Alle spelers vochten voor iedere centimeter en voor elkaar. Hoewel niet alles goed ging bleek deze spirit de basis voor de overwinning. Een belangrijke verschil was dat Lukas semi werd opgeofferd om het de nummer 11 van Odijk zo moeilijk mogelijk te maken. Een taak die hij met verve uitvoerde. Iedere bal die in de eerste 10 minuten naar hem ging, onderschepte hij. Soms op het randje en soms er net over maar nummer 11 had geen gemakkelijke tweede helft. Overal waar hij ging, was Lucas. Geruchten gaan dat Lucas pas in Odijk erachter kwam dat hij hem niet meer hoefde te volgen en dat hij te voet weer terug is gekomen naar Driebergen.

Door het “wegvallen” van de spits bleek ook dat Odijk niet echt een plan C had. Driebergen zette overal en op iedere bal druk en bleef maar gaan, waarbij de ballen van Odijk steeds slechter en slechter werden weggeschoten. Driebergen rook bloed en besloot nog meer druk te zetten naar voren. Hiervoor Mo werd gewisseld voor Jesse Mantel en met hem werd nog meer werk voorin gezet en wist Odijk het helemaal niet meer.

Wanhopige kreten van de aanvoerder van Odijk als: kom op, blijf voetballen, blijf rustig ten spijt. Odijk kwam er niet meer aan te pas. Ik kan me vergissen maar ik dacht op een gegeven moment zelf te horen dat hij om hulp riep. Hoewel het spelbeeld geheel was gekanteld bleven toch de grote kansen voor Driebergen uit, maar de verdiende voorsprong leek wel steeds dichterbij te komen.

Na een aantal speldenprikjes was het dan in de 73ste minuut raak. Een goede combinatie aan de rechterkant komt bij Jesse Mantel, maar zijn schot van binnen de 16 wordt geblokt. De bal gaat richting Michel en die besluit met een halve omhaal op het doel te schieten. Helaas voor hem wordt de bal van de lijn gehaald, maar gelukkig voor FCD komt de bal terecht bij Jelle op zo’n 20 meter van de goal. Hij laat wederom zijn klasse zien door de bal over de kansloze keeper, en via de onderkant van de lat in het doel te rammen. De meningen zijn verdeeld of dit nu een assist was van Michel of niet. Hij heeft hem zelf waarschijnlijk wel op zijn factuurtje gezet.

In de 78ste minuut volgde er net buiten het strafschopgebied nog een kolderiek moment. Er was een botsing, bal werd weggegooid, vermeend natrappen c.q. slaande beweging en nog meer theatrale momenten achter elkaar. De scheids bekijkt dit rustig vanaf een afstandje, hij was immers geen dokter, en laat resoluut drie kaarten zien. Een rode voor de verdediger van Odijk, geel voor Jesse VAN DEN Boomen en aangezien dit zijn tweede kaart was mocht ook hij na rood achter de omheining plaatsnemen.

De laatste 10 minuten van de wedstrijd is het 10 tegen 10 en Driebergen blijft keihard werken en komt totaal niet meer in de problemen, maar weet ook geen grote kansen meer te creëren waardoor Driebergen zeer verdiend met 2-1 wint van Odijk.

Deze overwinning is een zeer goede stap in de richting, alleen is het wel jammer dat daar zo’n beroerde  eerste helft voor nodige was. De omzetting in de rust was cruciaal voor deze overwinning en bewijst ook wat de intenties zijn van dit elftal en van de technische staf. Hoewel dit wel echt een collectieve overwinning was, zijn er nog wel eervolle vermeldingen voor zowel Lucas als Jelle. Waar we voor het gemak maar even vergeten dat laatstgenoemde ergens op het middenveld schreeuwde als een klein speenvarkentje die net de baard in de keel kreeg.

Volgende week rest FCD de uitwedstrijd tegen Patria uit Zeist. Dit beloofd op voorhand een moeilijke wedstrijd te worden, aangezien zij de enige zijn die nog geen puntverlies hebben geleden.

Stand 0212 Mannen Zaterdag standaard (A-cat)

4e klasse I

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Uitslagen

4e klasse I

Alle uitslagen

Programma

4e klasse I

Programma komende weken