Trainers werken zich in het zweet met Cock van Dijk

Kapsalon Rob

Sinds 2 weken geeft Cock van Dijk bij FC Driebergen op vrijdagavond een cursus techniektraining voor trainers. De cursus is georganiseerd vanuit de Technische Commissie.

Cock van Dijk geniet landelijke bekendheid als trainer en cursusgever techniektraining. Op youtube is heel veel materiaal van hem te vinden, waar je direct mee aan de slag kunt in je eigen training. Zie bijvoorbeeld deze link. Het is dan ook bijzonder door zo’n bekende trainer te worden opgeleid.

De avonden beginnen met zo’n 45 minuten inleiding.

Enkele interessante stellingen die we tot nu hoorden zijn de volgende:

  • Jeugdvoetbal is een individuele sport.
  • Als trainer moet je een technisch perfect voorbeeld kunnen geven.
  • Alleen als je het zelf kan, kan je herkennen wat er niet goed gaat en helpen te verbeteren.

De rest van de avond wordt dan ook steeds op het veld doorgebracht. Anderhalf uur trainen om uiteindelijk dat perfecte voorbeeld te kunnen gaan geven. De schaar, de overstap, allerlei vormen van tussentikken, halve draaien, oefeningen voor balgevoel, enzovoort.

Cock van Dijk paart een kritische blik aan een constante stroom complimenten en humor. Ook dat is leerzaam om nog eens mee te maken. Het laat je voelen hoe fijn het is als je loopt te zwoegen op een beweging en dan ineens simpelweg hoort: ‘mooi gedaan!’ En hoe stimulerend kritiek met humor kan werken: “de bal met de tenen terughalen, niet die hele platvoet erop zetten!” of “ik heb het zo te zien niet goed uitgelegd, ik laat het nog eens zien…” enzovoort. En inderdaad, ook al komt iedereen voor techniektraining, het hoogtepunt van de training is toch het laatste kwartiertje 4 tegen 4. Ook al blijkt dat voor Cock van Dijk niet zomaar een potje voetballen in te houden. Voortdurend legt hij het spel stil voor coaching op positiespel en techniek. Maakt helemaal niet uit, kan je gelijk even op adem komen.

Volgende week mogen we weer!

Stefan Kapitany