Visuele controle spelerspassen per 1 januari 2014 voor alle senioren

Glaspunt Driebergen
Per 1 januari 2014 heeft de KNVB verplicht gesteld dat voor aanvang van de wedstrijd de scheidsrechter een visuele pascontrole moet houden. Dit gold al vanaf het begin van het seizoen voor de A-categorie senioren en vanaf 1 november voor de A-categorie jeugd en is nu uitgebreid naar de B-categorie senioren. Voor de D t/m A-jeugd B-categorie geldt deze regel (nog) niet. Voor de E en de F en de mini’s kennen we sowieso geen spelerspassen. Even op een rijtje geldt de visuele controle dus voor:
 • De zaterdag en zondag senioren heren en dames (Za1 t/m 7, Zo2 t/m 4, Da1, Da2)
 • De A1
Ben je leider van een team waarvoor de visuele pascontrole geldt? Houd dan rekening met de volgende punten:
 • Als leider ben je ervoor verantwoordelijk dat de passen geldig én aanwezig zijn. Zorg dat nieuwe of bijna verlopen passen tijdig worden aangevraagd. De verwerkingstijd bij de KNVB duurt enkele tot meerdere weken. Als een pasje binnen twee maanden verloopt, zorg dan dat de ledenadministratie een recente pasfoto van de aanvrager krijgt. Zet naam en geboortedatum van de persoon voor wie de nieuwe pas bedoeld is achterop de foto.
 • Spelers mogen alleen spelen als een geldige pas aanwezig is. Dit geldt zowel voor onze eigen teams als voor de tegenstander. Geen aanwezige pas of verlopen pas = NIET spelen. Het oordeel over spelen of niet spelen is te allen tijde aan de scheidsrechter.
 • De visuele controle vindt plaats op het veld. Dit kost tijd. Om een en ander vlot te laten verlopen moet je rekening houden met de volgende punten:
  • Leg alleen die passen aan de scheidsrechter voor van de spelers die ook daadwerkelijk spelen of reserve zijn. Haal de passen van spelers die niet meespelen eruit (of doe ze even achterin) en stop die na de wedstrijd wel weer terug in je map.
  • Zet de spelers in de volgorde waarop ze in de map zitten.
  • De tijd die het kost om de controle uit te voeren gaat van de rust af. Om te voorkomen dat we uit de planning lopen op drukke zaterdagen moet je er rekening mee houden dat het enkele minuten later wordt voordat je begint. Dit halen we in door de tweede helft wel op planning te laten beginnen en de rust wat in te korten.
  • Doe zeker geen passen van geschorste spelers in de map. Dit kan tot erg vervelende gevolgen leiden.
 • In het verleden kwam het wel eens voor dat iemand op een pas van een andere persoon speelde. Strengere controle maakt de kans dat dit ongemerkt kan gebeuren kleiner. De scheidsrechters voeren (ook op zondag) de controle uit en dienen daarbij respectvol behandeld te worden door spelers en de leiding. Het wedstrijdsecretariaat en het bestuur zien er op toe dat dit conform de regels verloopt.

Zie voor een uitgebreide beschrijving Werkwijze pascontrole FC Driebergen

Het bestuur van FC DRIEBERGEN