Zaterdag 1 mag voor 25 min terug naar Rhenen

DnA Organisatie en advies

Afgelopen zaterdag stond voor de jongens van het eerste van FCD de uitwedstrijd tegen Candia 66 op het programma. Op papier een lastige tegenstander die op de nummer twee plek bivakkeert van de 4de klasse H.

Dit keer geen sappige verhalen over de bespreking, geen vervolg van de spannende cliffhanger inzake de dode spelsituaties van Tijn, geen flatulentie van de teammanager of curieuze appeltaart. Deze zaterdag besloot de technische staf het kort te houden en direct naar Rhenen af te reizen. Wat volgde was een korte bespreking, ja dit keer echt, in de kleedkamer. Op een oprolbaar magnetisch coachbord(techniek staat voor niets) legde Chris uit wat de bedoeling was van deze middag. De volgende elf spelers mochten dit gaan proberen:

Collin, Jesse M., Ibi, Camiel, Victor, Jesper, Michel, Kevin, Jelle, Lucas, Jesse B.

Zoals heel voetballend Nederland stonden Driebergen en Candia ook stil bij de strijd tegen racisme, door na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter 1 min niet te voetballen. Driebergen zou Driebergen niet zijn als ze hier niet een mooie tactische vondst op zouden verzinnen om na die minuut verrassend uit de hoek te komen. Het plan was vrij simpel. Kevin zorgde voor de aftrap. Er zou zorgvuldig gekeken worden naar degene achterin bij Candia die overduidelijk aan het dromen was. Balletje laten vallen op de stiekem naar voren sluipende Jelle,  lange bal op Boomen, die kopt door op de diepgaande Michel, en hij zou beheerst afronden. Dit was het plan. De uitvoering was helaas minder. Niet alleen de lange linker centrale verdediger van Candia stond heerlijk nog een minuut te dromen, schijnbaar was Kevin zelf ook niet helemaal wakker, want hij wist niet meer wat we gingen doen. Kevin schrikt wakker, ramt de bal lang, maar inmiddels was ook de verdediger van Candia wakker geworden en die kon vrij gemakkelijk wegkoppen.

In de minuten die volgen probeert FCD Candia onder druk te zetten door vooruit te verdedigen en voldoende fel de duels aan te gaan. Toch komt Driebergen al in de 4de minuut met de schrik vrij. Camiel houdt zijn armen keurig langs zijn lichaam, springt omhoog en krijgt de bal tegen zijn arm. Hij staat ongeveer 2 meter in het strafschopgebied en heel FCD baalt al dat er een, onterechte, strafschop gaat volgen. Gelukkig voor Driebergen legt de scheidsrechter de bal buiten de 16 meter en weet de speler van Candia de bal hoog over richting Ouwehands Dierenpark te schieten.

In de minuten die volgen is het een kwestie van overleven voor de jongens uit Driebergen. Candia weet zich onder de druk uit te voetballen en weet een aantal kansen te creëren. Waar de credits zeker voor Candia zijn gezien hun veldspel, moet wel gezegd worden dat Driebergen geen moment de organisatie zo heeft staan dat het Candia echt moeilijk kan maken. Dit resultaat in de 16e minuut in een grote kans voor Candia maar weet Victor de bal nog net van de lijn te halen. Direct daarna krijgt Jesse Boomen nog een kans op Driebergen op voorsprong te schieten, maar schot rolt tergend langzaam naast de goal.

Helaas komt Driebergen in de 18de minuut op 1-0 achterstand. Na een aanval over de linkerkant van Candia komt de bal op ongeveer 25-30 meter voor de voeten van de middenvelder van Candia. Hij besluit van deze afstand uit te halen. Zijn schot ging in zijn hoofd vast een stuk harder, strakker en via de onderkant van de lat in de goal, maar hij produceert een slappe bal, recht door het midden welke niet goed wordt ingeschat door Collin. Helaas voor hem en voor FCD komt Candia op 1-0 voorsprong.

Candia blijft het betere van het spel houden, maar Driebergen krijgt langzaam maar zeker iets meer grip op het spel van de thuisploeg uit Rhenen. In de 37ste minuut maakt Collin zijn fout goed door uitstekend uit zijn goal te komen en de bal feilloos uit zijn doel te houden.

Ondertussen krijgt Driebergen nog een vrije trap op een redelijk gunstige plek. Michel vecht zich uit een duel en weet de bal mee te nemen. De tegenstander is daar niet van gediend en trek hem naar de grond. Michel haalt op zijn welbekende rustige manier verhaal waardoor zowel hij als de middenvelder van Candia de gele kaart gepresenteerd krijgen. De vrije trap die volgde werd helaas ruim naast geschoten door Jelle.

Het balbezit is voor Candia maar de wedstrijd loopt redelijk in evenwicht richting de rust. Helaas voor Driebergen komt de thuisploeg vlak voor rust nog op 2-0. Jesse Mantel krijgt de bal op het middenveld en besluit op avontuur te gaan. Helaas ziet zij geen uitweg en probeert ze als een ware diva te draaien om dit avontuur toch tot een goed einde te brengen. De middenvelder pakt de bal simpel van haar af en geeft een goede steekpass op zijn voorwaartse. Camiel probeert met een uiterste sliding nog de bal weg te spelen maar de spits kan de bal toch meenemen, al dan niet met een klein handje erbij, en hij ramt de bal snoeihard in de goal. Scheidsrechter wilt niets weten van hands, en Driebergen gedesillusioneerd richting kleedkamer. Zure goal waar zeker een luchtje aan zat, maar op basis van het spelbeeld wel een eerlijke ruststand, 2-0 voor de gastheren.

De trainersstaf besluit in de rust in te grijpen door twee wissels te doen. Max komt voor Victor en Mo mag de zieke Jesse Mantel vervangen.

Driebergen lijkt direct aan het begin van de tweede helft uit het spreekwoordelijke andere vaatje te tappen. Er wordt met dezelfde intensiteit druk gezet als aan het begin van de wedstrijd, alleen nu ook met een betere organisatie. Het spelbeeld van de eerste helft is gekanteld en FCD heeft meer balbezit en weet af en toe fraai onder de druk uit te voetballen. Toch blijven de grote kansen aan het begin van de tweede helft aan de kant van FCD uit. Terwijl Driebergen het spel maakt krijgt Candia vanuit snelle uitbraken zeker 3 opgelegde kansen, welke zij gelukkig niet weten te benutten. Twee worden huizenhoog overgeschoten en Camiel weet ook nog een bal van de lijn te halen.

Vanaf de 60ste minuut begint het echt de draaien bij de gasten uit Driebergen. Met een gewéldige aanval over meerdere schijven komt de bal terecht bij Max wat helaas net niet in een grote kans resulteert. Vlak daarna wederom een zeer goede combinatie tussen Kevin en Jelle. Laatstgenoemde weet aan de linkerkant van de 16 meter binnen te dringen en de bal feilloos af te leggen op Lukas. Hoewel zijn schot wel hard is, is ook wel eens anders geweest, schiet hij de bal helaas voor Driebergen ruim over. Geen verdiende aansluitingstreffer voor FCD.

In de 68ste minuut besluit Chris alles of niets te spelen en wisselt Marnix voor Ibi. Op basis van deze aanvallende wissel en het spelbeeld van het laatste kwartier, gaan de meegereisde supporters er goed voor zitten, want het was wachten op de treffer die FCD weer terug in de wedstrijd zou brengen.

Helaas slaat het noodlot in de 70ste minuut toe. Niet dat Candia de genadeklap uitdeelde en de wedstrijd op het slot gooide, maar het noodlot slaat toe bij de scheidsrechter van dienst. Bij de goed fluitende scheidsrechter (op een handsballetje na) schiet het in zijn kuit. Na een verzorging denkt de leidsman toch door te kunnen, maar al snel blijkt dat de beste man geen sprintje meer kan trekken en besluit de wedstrijd te staken. Jammer voor Driebergen dat op dat moment zeker het momentum had. Hierdoor moet FCD op een nog nader te bepalen moment wederom naar Rhenen om de laatste 25 uit te spelen.