Zaterdag 3 wint kelderkraker

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Het erfgoed van de onlangs overleden maestro JC indachtig besloten de mannen van drie afgelopen donderdag om zich via aanvallend en hopelijk attractief voetbal uit de degradatiezorgen te gaan spelen. Zo kwam het dat FC Driebergen 3 in de kelderkraker tegen nummer een-na-laatst Spakenburg 5 in een all-out-attack 4-3-3 opstelling startte.

Van meet af aan beviel de aanvallende speelwijze goed. Met hulp van de eerste drie verdedigers werd Spakenburg 5 op eigen helft onder druk gezet en kwam er nauwelijks uit. Doordat het spel zich grotendeels op de vijandelijke helft afspeelde, kon het geconcentreerd spelende derde al snel enkele kansen produceren. De eerste kansjes werden nog om zeep geholpen, maar uiteindelijk kwam het derde op een terechte voorsprong. Eerste aanvaller en tevens keeper Evers stuurde met een lange bal vanuit de eigen zestien Arjan diep. Van Amerongen controleerde de bal, gooide de grindtegel op het gaspedaal, wervelde langs drie Spakenburgers, fungeerde als verticaal springkussen voor een vierde Spakenburger en verschalkte rechts in de Spakenburgse zestien de keeper met een slim schuivertje, 1-0.

Ondanks de vreugde om de voorsprong en het veelbelovende spel was het derde ervan doordrongen dat er nog wel een paar doelpuntjes bij mochten om de kans op een zege te vergroten. De mogelijkheden om te scoren kwamen er ook, maar je moet wel schieten anders kun je niet scoren. Doordat de mannen van drie hun oppermachtige fase niet konden belonen met nog een treffer, bleef Spakenburg 5 in de wedstrijd en doordat het derde vanwege de rustpauze van Arjan voorin wat minder diepgang had, was de bal opeens vaker op de helft van de Driebergenaren en in bezit van de Spakenburgers. Hierdoor kregen de visserszonen gelegenheid om wat terug doen. Een diepe pompbal werd door de boomlange Spakenburgse spits doorgekopt op de aalgladde linksbuiten, die wel raad wist met de hem geboden kans. Hij schoot de bal onhoudbaar voorbij sluitpost Evers de goal in, 1-1.

Van het dominante aanvalsspel uit het begin van de wedstrijd was opeens bar weinig meer over. FC Driebergen 3 was het even helemaal kwijt en speelde de rest van de eerste helft als een stel aangeschoten palingvissers met zeebenen. Logisch gevolg was dat de mannen van drie lijdzaam moesten toestaan dat de Spakenburgers op voorsprong kwamen. Na een snelle uitbraak op links werd de bal strak voorgegeven richting penaltystip. Hier stond een blauwe aanvaller klaar om uit te halen. Schaap blokte het schot en de bal kaatste terug het strafschopgebied in. Precies voor de rechter van een ingekomen Spakenburger, die vervolgens gemakkelijk binnen kon schieten, 1-2.

Dit bleek ook de ruststand. Tijdens de theepauze was de stemming begrijperlijkerwijs in eerste instantie vrij sepulcraal, maar toen kwam Kroon binnen om de boel wat op te vrolijken en zich klaar te maken voor de tweede helft. Eigenlijk zou Kroon vanwege oppasverplichtingen afwezig zijn, maar gelukkig had hij De Kroongetuigen weten over te halen om naast het in voor- en tegenspoed supporteren van de Driebergse ploeg ook hun kleindochter te entertainen. Ondertussen was ook Kevin uit het Victoriaanse Brighton terug gekeerd en terwijl Kroon als pinchhitter op de bank plaats nam, mocht Kevin het vanaf de start van de tweede helft op rechts gaan proberen. Te Laat ging er even voor hem af. Arjan was inmiddels voldoende bijgetankt en kwam terug het veld in ten faveure van spits Jaap.

Om nog wat van de wedstrijd te maken, was het voor FC Driebergen 3 van groot belang zo snel mogelijk de gelijkmaker te potten. Het liep echter anders. Al vrij snel in de tweede helft liep het derde tegen een derde tegentreffer op. Een lange bal vanaf rechts werd door Jesse niet en door de achter hem staande Spakenburger wel goed ingeschat. De bal zeilde zodoende over Jesse heen en belandde in de voeten van de Spakenburgse aanvaller, die aannam en op goal schoot. De aanvaller raakte de bal behoorlijk verkeerd, maar het speeltuig kreeg daardoor een zodanig raar effect mee, dat de bal buiten bereik van doelman Evers in het doel vloog, 1-3.

Op het moment dat Spakenburg 5 voor een derde maal doel trof, leek Kroon op de bank de volgende woorden te prevelen: “Nu is het gebeurd.”

Maar eigenlijk bedoelde hij:”Nu gaat het gebeuren.” Spakenburg 5 voelde zich verzekerd van een voldoende ruime voorsprong en legde zich toe op het met hand en tand verdedigen van deze voorsprong. Hierbij bediende het zich echter meer dan eens van disproportionele overtredingen. Bij één van deze overtredingen werd Mike bijna doormidden geschopt en de uitstekend fluitende arbiter Staal stuurde de dader dan ook geheel terecht voor 10 minuten het veld uit. FC Driebergen 3 wist dat het deze overtal situatie ten volle moest benutten en startte een aanvalsgolf om de gelijkmaker te forceren. De doorgeschoven Albin stuurde met een diepe bal de weer opgelapte Mike op links de ruimte in. Van Hoof pikte de bal op, hield onderweg naar de zestien wat Spakenburgers bezig en gaf een listig breedteballetje op de rechts naast hem meegekomen Jens. Wat Marik het hele seizoen al ontelbare malen op de donderdagavond had gedaan, deed hij nu in de wedstrijd. Met een bekeken binnenkantje rechts trof hij in de korte hoek doel, 2-3.

Spakenburg 5 was aan het wankelen gebracht en FC Driebergen 3 voelde dat het nu door moest drukken. De Spakenburgers deden er alles aan om dit te voorkomen. Doelpuntenmaker Jens ging met een vloeiende beweging zijn tegenstander voorbij en werd vervolgens keihard van achteren neergehaald. Scheidsrechter Staal diende ook voor deze overtreding de gele kaart te trekken, zodat Spakenburg 5 even met negen man kwam te spelen. Ook al had het derde even twee spelers meer op het veld, dit overtal bleek teveel van het goede om nogmaals tot scoren te komen. Pas toen beide bestrafte Spakenburgers weer terug het veld in waren gekomen, maakte FC Driebergen 3 op mooie wijze gelijk. De nog verder doorgeschoven Albin was niet alleen tot zijn eigen verbazing in de spits beland en kreeg een half metertje ruimte. Kevin had dit goed door en verstuurde vanaf rechts een hoge voorzet richting Meyer. Albin liet de bal links langs hem stuiteren, terwijl hij zijn directe belager rechts van hem ophield. De Spakenburgse keeper kwam uit zijn goal gesneld en in een split-second besloot Albin het enige juiste te doen, hij lobte de bal over de keeper heen het doel in, 3-3.

Het was natuurlijk mooi dat het derde de achterstand had goed gemaakt, maar aan een gelijkspel had het niets. Er moest gewonnen worden. Tijd dus voor een ultieme aanval. Mike had op het middenveld de bal en zag op rechts Kevin als een losgeslagen Eurostar trein diep gaan. Met een schitterend steekballetje achter de verdediging langs, gaf Van Hoof de bal mee op Kevin. Vd Burgt sneed de zestien in en gaf een lage harde voorzet richting tweede paal. Hier kon de inkomende aanstaande vader van Jasmijn net niet bij de bal, maar gelukkig dook Das Kroonfantoom plotseling achter hem op en werkte de bal op effectieve wijze het doel in, 4-3.

Nu de voorsprong een feit was, gold er nog maar één ding, de voorsprong koste wat kost tot en met het laatste fluitsignaal vasthouden. Dankzij de onverzettelijkheid van Schenkels, de koelbloedigheid van Albin, de blessurebehandeling van Kroon en de magistrale redding van Evers in de laatste minuut, lukte dit. Toen toparbiter Staal voor het einde van de wedstrijd floot had het lachende derde één doelpunt meer dan de tegenstander en won zodoende deze uiterst belangrijke wedstrijd, maar da’s logisch.

Opstelling: Edwin E., Bas Te L. (Kevin vd B.), Jesse de W. (Bas Te L.), Edwin S., Maurits S., Albin M., Arjan van A. (Maarten H.), Jens M. (Marcel S.), Jaap van V. (Arjan van A.), Mike van H., Marcel S. (Eduard K., Jaap van V.)