Zevenklapper voor zaterdag 3

Drankenspecialist de Mol

Als trotse koploper mocht FC Driebergen 3 afgelopen zaterdag op het hoofdveld van sportpark de Woerd aantreden tegen rode lantaarndrager Hercules 6. Het lachende derde had tot nu toe al zijn thuiswedstrijden gewonnen en Hercules 6 had tot nu toe slechts één wedstrijd niet verloren, dus onderschatting lag op de loer. Om van zelfoverschatting nog maar te zwijgen. 

Ook al begon FC Driebergen 3 nogal stroef aan het duel, de Driebergse mannen dwongen de Herculieden tot louter verdedigen en al snel dienden de eerste kansen zich aan. Marijnissen liep zich slim vrij in de zestien en werd op maat ingespeeld. Voordat er ook maar een verdediger kon ingrijpen, schoot Marijn het leder tegen de touwen. 1-0 zou je zeggen. Maar nee hoor, de grens van Hercules was zo onsportief een halfbakken vlagsignaaltje voor onmogelijk buitenspel te geven en de scheids honoreerde dit vlagsignaal. Weg openingstreffer.

Het derde liet zich door het onterecht afgekeurde doelpunt niet van de wijs brengen en ging nogmaals op jacht naar het eerste doelpunt van de middag. Verdedigende middenvelder Dennis vd B. was tot rechts in de zestien door gedrongen en gaf aldaar de bal netjes af op de links van hem vrijstaande Sjaak. Marchal rondde beheerst af. Deze treffer ging echter ook niet door, want enkele seconden voordat Sjaak de bal in het doel schoot, was zijn directe tegenstander tegen hem opgebotst en gestruikeld. De scheids vermoedde dat de struikelpartij een gevolg was van een niet waargenomen overtreding van Sjakemans en keurde aldus de treffer af en kende Hercules een vrije trap toe.

Driemaal bleek scheepsrecht. De op nummer 10 geposteerde valse rechtsbuiten Jeffrey schudde er op rechts een solo uit, waarbij hij eerst met speels gemak een tegenstander links omspeelde en vervolgens met een sleepbeweging rechts voorbij een tweede tegenstander zwierde. Inmiddels was hij op een meter of vijf van de goal aanbeland en kon hij op het doel vuren. Zijn schot werd in eerste instantie nog door de doelman gepareerd, maar in de rebound punterde Blaf met zijn linker de bal onhoudbaar hard langs de sluitpost, 1-0.

Om enigszins comfortabel de rest van de wedstrijd door te komen, was een tweede treffer meer dan gewenst. Met uitgespeelde aanvallen wilde het nog niet lukken, dus werd er een beroep gedaan op de individuele klasse van Vd Berg. Keeper Martijn reageerde alert op een diepe bal van Hercules en verstuurde een lange bal richting Dennis vd B. Tussen twee man in nam Vd Berg de lange bal feilloos aan en met een doordachte voetbeweging was hij beide belagers kwijt. Vervolgens stoomde hij op richting doel, slalomde langs een bij voorbaat verslagen verdediger en roste de bal links langs de kansloze keeper, 2-0.

Deze stand werd tot de rust gehandhaafd, zodat de tifosi op de tribune en het terras voor meer spektakel tot de tweede helft moesten wachten.

Tijdens de rust voltrok zich een toch wel bijzondere gebeurtenis. Keltie werd als verse wissel ingebracht en maakte zo na een langslepende blessure eindelijk zijn rentree. Zijn laatste officiële wedstrijd dateerde alweer van 10 december 2011, toen hij als gastspeler van FC Driebergen 7 Candia ’66 3 versloeg. Zoals het een hoffelijke knul als Sjoffer betaamt, maakte hij vrijgevig plaats voor de rentree van de Keltmeister. De andere wissel had wat minder historische waarde, Verteitigungführer Sebas maakte even plaats voor Tyson ‘Baresi’ Wieringa.

Kantineheld Keltie luisterde zijn rentree al snel op met een assist. Na een meervoudige tiki-taka één-twee met Sjakemans, die hen beide tot ver in de vijandelijke zestien deed belanden, legde Kelt de bal af op de linker van DGS. Met een uitgekiend schot bracht Sjaak de stand op 3-0.

Het lachende derde liet met deze riante voorsprong de teugels wat vieren, waardoor Hercules 6 in de gelegenheid werd gesteld iets terug te doen. Balverlies bij een uitverdedigende actie van de Driebergse defensie leidde ertoe dat de Hercules spits vrij voor keeper Martijn kon uithalen. Martijn zat er nog met zijn vingertoppen, maar dat was net niet genoeg. Het schot van de Utrechtse spits verdween in het Driebergse doel, 3-1.

Aan de hand van verdedigende middenvelder Dennis vd B. brachten de Driebergenaren de voorsprong weer gauw op drie doelpunten. Met een sliding veroverde Vd Berg de bal op het middenveld en vervolgens verleende hij via een sublieme dieptepass DGS een vrije doortocht richting doel. Terwijl Sjaak op het doel afdenderde, dook links naast hem Das Kroonfantoom op volle snelheid op. Op het juiste moment legde Sjaak de bal onbaatzuchtig af op Eduard, die de hem geboden opgelegde kans vol overtuiging benutte, 4-1.

Inmiddels waren Veenendaal en Bruining weer in het veld gekomen voor de moe gestreden Onwezen de jongere en De Bruijn. Door de terugkeer van laatste man der laatste mannen Sebas was Thijs ‘Hanestein’ Wieringa naar rechtsback uitgeweken. Vanaf deze positie ondernam Tyson met bal en al een prima loopactie richting achterlijn. Bij de achterlijn aangekomen verstuurde Wieringa een hoge voorzet richting het kale knarretje van Sjaak, die ter hoogte van de tweede paal was komen inlopen en de bal van dichtbij binnen hamerde, 5-1.

Ondanks de aanzienlijke achterstand gaf Hercules 6 zich nog niet gewonnen en bleven de Utrechters volharden in hun kansarme pogingen nog een treffer te produceren. Blijkbaar vond keeper Martijn dit zo aandoenlijk dat hij ze een handje hielp. Een hoge voorzet vanaf rechts was een gemakkelijke prooi voor Martijn en onder een luid ‘Los’ plukte hij de bal uit de lucht om vervolgens de daad bij het woord te voegen en de bal weer los te laten. Voor open goal kopte de op Toivonen gelijkende Hercules spits gemakkelijk binnen, 5-2. Hercules 6 was zo vriendelijk gauw een cadeautje terug te geven.

Een voorzet vanaf links belandde in het strafschopgebied overduidelijk tegen een arm van een Herculied en de scheidsrechter kende aldus een penalty toe. Giro wilde deze strafschop, maar wat graag verzilveren en wierp zich op als penaltykiller. Zijn aanloop was goed, zijn schot was helaas niet zuiver genoeg, zodat de Hercules keeper de bal uit de linker onderhoek kon tikken.

De 6-2 kwam er even later alsnog. Marijnissen was weer in het veld gekomen voor Sjaak, die iets meer van zijn brace had gevraagd dan natuurwetenschappelijk mogelijk was. Om zijn op de bank verstramde spieren weer een beetje op te warmen, ging Marijnissen eens lekker diep. Vd Berg zag Marijn wegsprinten en gaf de bal vanuit de middencirkel aan hem mee. Marijn sprintte door tot in de zestien en kwam oog in oog met de keeper te staan. Met een vloeiende passeerbeweging ontweek hij de graaiende armen van de doelman en met een vallend schot liet hij de bal in het doel verdwijnen, 6-2.

Er restte nog net genoeg tijd voor één extra doelpunt. In een scrimmage-achtige situatie voor het Hercules doel kreeg Marijn de bal plots voor zijn voeten. Hij had voldoende tijd om uit te halen, maar gleed een beetje weg, zodat hij een vrij ongevaarlijk schot produceerde. Desondanks slaagde de keeper er niet in dit schotje klemvast te krijgen, waardoor de zeer alerte Kroon de bal over de op de grond liggende keeper in het lege doel kon schieten. Das Kroonfantoom bracht hiermee de eindstand op 7-2.

Opstelling: M. de Laat, R. de Bruijn (S. Bruining), S. Bruining (T. Wieringa), E. Schenkels, M. Schaap, D. vd Berg, M. Onwezen (J. Veenendaal), E. Kroon, J. Marchal (M. Onwezen), J. Veenendaal (G. Onwezen), L. Fonteijne